Важно е от интернет да бъдат изтрити всички видеа, свързани с атентата, смята Димитър Гърдев

Терористът от Нова Зеландия има помощници. Това заяви експертът по международна сигурност Димитър Гърдев в ефира на „Плюс-Минус. Коментарът след новините”.

„Дотук са задържани четирима души, включително една жена. Той има свои помощници. Всички такива терористични актове са свързани с някаква подготовка. Все пак той отнякъде е получил това оръжие”, добави експертът.

Надписи на български и сръбски върху оръжията на терориста от Нова Зеландия (ВИДЕО+СНИМКИ)

Гърдев обясни, че в манифеста си терористът заявява, че е етнонационалист и че се бори основно срещу присъствието на радикалния ислям навсякъде, където са заплашени белите хора. „Важно е, че в манифеста той заявява, че Нова Зеландия не е била неговата цел, а всъщност целта му е станала ситуативна. Той се е радикализирал от целия спектър на историческите периоди”, уточни той.

Въоръжени атаки срещу две джамии в Нова Зеландия, има жертви (ВИДЕО+СНИМКИ)

Експертът заяви, че е важно от интернет да бъдат изтрити всички видеа, свързани с атентата. „Начинът, по който се е радикализирал - тези негови послания към всички бели хора, говори за това, че той това го е правил през социалната мрежа и интернет”,  добави той.

Според  Димитър Гърдев атентатът ще промени политическата риторика и на евроизборите, където партиите ще започнат да говорят с по-твърд тон за Европа, за да се избегне появата на личности и формации с неясна визия и послания.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.