В колата му - сръбска музика

Терористът, който стреля в две джамии в Нова Зеландия, е носел камера на главата си и е излъчвал на живо в интернет действията си. На кадрите се вижда как се подготвя, качва се в колата си и тръгва към целите си, пише „Ройтерс”. На седалката до шофьорската има оръжия. На видеото, което се разпространява, се чува, че в колата звучи сръбска музика.

Когато стига до едната джамия, той взима оръжието си, влиза и започва да стреля. След малко се връща до колата си, сменя оръжията и отново тръгва към джамията. Малко по-късно във видеото се вижда как мъжът стреля по спряла кола и друга сграда.

Български имена са изписани на оръжията на терориста от Крайстчърч. На снимки в новозеландската и австралийска преса се вижда, че цялата екипировка на нападателя е покрита с имена на сражения между християни и мюсюлмани и исторически личности, водили тези битки. Личат поне три български имена. Това на царския син Фружин, който заедно с братовчед си Константин повежда въстание срещу османските турци в началото на 15 век. Другото българско име е Битката при Булаир от Балканската война. Изписан е и проходът Шипка, само че на английски, както и годините на Руско-турската война.

Върху оръжията на Брентън Тарант има и множество надписи на сръбски език. В негов туит се виждат и няколко пълнителя на автоматично оръжие, на които са написани имена на терористи или на ключови битки от Руско-турската и Балканската война. Единият от тях гласи "битка при Булаир 1913". Върху част от оръжията има надписи и на немски език, съобщава БГНЕС. 

По последни данни при терористичната атака са убити най-малко 49 души, а други 40 са ранени. Тарант около врата е носил и нацисткия символ "Черно слънце". Върху пълнителите има надписи за сръбския княз Стефан Лазар, който загива при битката с турците на Косово поле през 1389г. Има и надпис за битката при Виена от 1683 година, когато градът е под османска обсада. Тогава се слага край и на османските завоевания в Европа.

Въоръжени атаки срещу две джамии в Нова Зеландия, има жертви (ВИДЕО+СНИМКИ)

Брентън Тарант е на 28 години, родом от Австралия. Преди да открие стрелбата в джамия в новозеландския град Крайстчърч, Тарант публикува свой манифест в Twitter. Неговото заглавие е "Великата замяна" и представлява 37 страници, в които стрелецът обяснява мотивите си. Той се определя като обикновен бял мъж от Австралия от бедно семейство от работническата класа. "Аз имах обикновено детство, без сериозни проблеми," пише той, след което допълва, че няма университетско образование, поради липса на интерес към подобни неща.

"Много от хората, които бяха директно ударени сигурно са имигранти, сигурно дори са бежанци в Нова Зеландия. Но те избраха нашата страна за свой дом и тя е техният дом. Те са едни от нас. Насилникът не е един от нас. Той е човекът, който няма място в Нова Зеландия”, каза министър-председателят на Нова Зеландия Джасинда Ардърн.

Тарант обяснява мотивите си за атаката по следния начин: "Най-вече искам да покажа на нашествениците, че нашите земи никога няма да са техни, че нашите отечества са си наши, докато там живее бял човек. Те никога няма да превземат земите ни и няма да ни изместят!" Тарант пише също: "Това е терористична атака. Но аз смятам, че е партизанска акция срещу окупаторска сила... Аз съм просто един обикновен бял мъж, решил да изяви позиция." В манифеста му е споменато и използването на огнестрелни оръжия. Атентаторът иска да провокира още по-ожесточен дебат в САЩ относно правата за притежание на оръжие. Той изказва надежда страната да бъде обхваната от гражданска война, която да доведе до нейния "разпад". Тарант пише, че е сподвижник на Тръмп, за когото мисли, че е "символ на възродената идентичност на бялата раса и нейната обща цел. 

Веднага след атаките във всички училища в града бяха активирани планирани блокади. Няколко часа по-късно мярката беше отменена.

 

Във връзка с терористичния акт в Крайстчърч, Нова Зеландия, Министерство на външните работи препоръчва на българските граждани, пребиваващи в страната, да не правят опити да навлизат в отцепените от полицията райони, стриктно да спазват препоръките на правоохранителните органи и останалите специализирани служби.

По информация на българското посолство в Австралия, акредитирано и за Нова Зеландия, няма данни за пострадали български граждани при терористичния акт. 

При съмнения за засегнати близки, информация може да бъде получена на горещата телефонна линия на новозеландската полиция +64-0800-115-019. При нужда от съдействие, българските граждани, пребиваващи краткосрочно или дългосрочно в Нова Зеландия, могат да се обръщат към посолството на България в Австралия на следните телефони: 

 +612 62869700 и +614 38 005 187 (дежурен телефон в извънработно време).

Сигнали и молби за съдействие при бедствени ситуации на български граждани се приемат денонощно и на телефонните линии на Дирекция "Ситуационен център": 

+359 2 948 24 04; +359 2 971 38 56 или на имейл: crisis@mfa.bg.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.