Руският външен министър смята, че ситуацията в африканската страна "се опитва да бъде разклатена"

„Русия вижда опити да бъде разклатена ситуацията в Алжир и се обявява против външна намеса в събитията в страната”. Това заяви днес руският външен министър Сергей Лавров, преди да започне преговори с алжирския си колега Рамтан Ламамра, съобщи БТА.

"Естествено ни вълнуват сегашните събития в страната ви”, каза той. „Виждаме опити да бъде разклатена ситуацията и категорично се обявяваме против каквато и да било намеса в тези процеси. Убедени сме, че въз основа на конституцията на Алжир алжирският народ и алжирското ръководство ще решат всички появяващи се проблеми", добави Лавров.

Хиляди протестират в центъра на алжирската столица

Първият дипломат на Русия изрази стремеж да продължи руско-алжирският "доверителен диалог в руслото на принципите, залегнали в декларацията за стратегическо партньорство между двете страни". Въз основа на този документ "се развиват интензивно двустранните отношения във всички области" и двете държави "тясно координират действията си по външнополитическите въпроси, включително в ООН и на други многостранни площадки", добави той.

Президентът на Алжир отложи изборите, премиерът подаде оставка

Преди седмица тежко болният 82-годишен алжирски президент Абделазиз Бутефлика отстъпи пред двуседмичните протести и се отказа да се кандидатира за пети президентски мандат, но обяви преходен период за неопределен срок и ред протестиращи съзряха в това опит за удължаване на правомощията му.

Противниците на режима отхвърлиха предложенията за диалог с властите и заявиха, че ще продължат демонстрациите. Те настояват Бутефлика да се оттегли от поста още сега, без да изчаква 10-12 месеца до приемането на нова конституция и произвеждането на нови избори.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.