БСП иска да се спре обществената поръчка за площадки в три общини

Темата за бежанците отново предизвика разногласия между БСП и управляващите. Социалистите поискаха обществената поръчка за изграждане на три нови центъра да бъде отменена и обвиниха кабинета в укриване на информация. От МВР светкавично отговориха - нови лагери няма да се строят. Пунктовете в Любимец, Малко Търново и Елхово ще са само за уточняване на самоличността на мигранти, заловени на границата. 

10 млн. лв. от Европа, за да сме по-сигурни, че знаем кой минава и заминава през страната ни. Обществената поръчка е за площадка за 1 600 души в Елхово, за близо 1 100 души в Любимец и 280 души в Малко Търново. Те ще са на терен на полицията в градовете, без външен достъп и с охрана.

МВР: Няма подготовка за заселване на бежанци в Любимец, Малко Търново и Елхово (ВИДЕО)

БСП са против това. Не разбрали дали това ще е просто усвояване на пари, или ще се връщат мигранти от Европа към нас. „Питаме правителството има ли връзка с тази обществена поръчка и  решението на съда на ЕС, което позволи на германските съдилища да връщат обратно имигранти в страните, в които те са влезли на територията на ЕС”, коментира Кристиан Вигенин.

„БСП да спрат да се заиграват със страховете на хората, че ние ще връщаме от други държави-членки, бежанци, които са минали първо през територията на България, за да населяваме Странджа. Това е абсолютна лъжа”, коментира зам.-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов.

Опозицията иска обществената поръчка да бъде спряна - не виждала смисъл да строим каквото и да било. „И за пореден път едни средства да се разпределят до близки до властта фирми”, посочи Вигенин.

МВР изгражда площадки за временни кризисни центрове в три града (ВИДЕО)

Обществената поръчка не била за лагери - а за центрове. Не за постоянно живеене, а само докато се уточни - кой е човекът, изправен пред властите. Можело да остане на площадките най-много до 72 часа, после - или се настанявал в център, или се връщал откъдето е дошъл.

„Г-н Вигенин и г-жа Йончева, ако не се реализира тази поръчка, те ще приемат ли на Позитано 20 да бъдат извършвани процедури, в които да се снема самоличността. Предполага, че не. Спрете със спекулациите”, каза още Ципов.

От страна на МВР дойде камък за градината на опозицията - процедура за 290 високопроходими автомобила за 20-тина милиона лева от времето на служебния кабинет на президента Радев. Сега била проверявана от Европейската служба за борба с измамите. „По всяка вероятност става дума за нарушение на процедурата”, заяви Ципов.

Според данните на Агенцията за бежанците, от началото на тази година само 222-ма души са потърсили закрила у нас. Най-търсена България е била от имигрантите през 2015-та, когато бежанци, колкото населението на малък град, са поискали да останат у нас.

Експерт: Емиграцията разделя Европа по много опасен начин

С изграждането на площадките в Любимец, Малко Търново и Елхово, капацитетът за настаняване на мигранти у нас ще нарасне до 9 000 души.

Според анализа на Евростат, България е сред държавите в общността със сравнително нисък миграционен натиск. През миналата година общо 2 536 лица са потърсили закрила, като само на 317 е бил предоставен статут на бежанец.

В същото време, обаче, има предпоставки за промяна на ситуацията. Около 200 000 афганистански бежанци са преминали от Иран в Турция с намерение да стигнат до Европейския съюз, а това може да се случи през предстоящите топли месеци.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.