Обемът повдига въпроси към резюмето на документа, огласено от главния прокурор Бил Бар

Все още секретният доклад за намесата на Русия в изборите през 2016 г., изготвен от специалния прокурор Робърт Мълър, е бил повече от 300 страници, според американски чиновници, запознали се с документа. Обемът повдига въпроси към резюмето на документа, огласено от главния прокурор Уилям Бар – от само 4 страници, предаде БГНЕС.

Бар написа в неделя до Конгреса, предлагайки това, което той нарича "основните заключения" на доклада - включително, че Мълър не е намерил доказателства, че кампанията на Тръмп е участвала в заговор за подкопаване на изборите. Той обаче отказа да уточни обема на доклада публично.

Тръмп за доклада на Мълър: Това е пълно оневиняване (ВИДЕО)

Общо 300-те страници показват, че Мълър е надхвърлил общоприетото като обем обобщаване на факти, както се изисква от правосъдното министерство. И това повдига въпроси за това, което Бар може би е пропуснал извън четирите страници, които изпрати на Конгреса.

Демократите, които като всички други конгресмени не са видели доклада, обвиниха Бар в прикриването на опасна информация, която съдържа. Те специално се фокусираха върху очевидната разлика между възгледите на Бар и Мълър относно това дали Тръмп е възпрепятствал правосъдието. Демократите поискаха от главния прокурор да публикуват пълния доклад.

Реакции на Тръмп и на Белия дом за доклада на Мълър

Официални лица говориха за доклада при условия за анонимност, тъй като не са упълномощени да обсъждат подробности от документа, озаглавен "Доклад за разследването на руската намеса в президентските избори през 2016 г."

Министерството на правосъдието продължава да отказва публично да даде броя на страниците на доклада, въпреки че един старши служител на Министерството на правосъдието каза пред репортери в деня, в който го е получил, че докладът е "изчерпателен".

Андрю Наполитано, правен анализатор на Фокс Нюз и привърженик на Тръмп, изненада обществеността, когато в сряда каза неколкократно, че докладът е от 700 страници.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.