С нея ще се свързва царуването на престолонаследника принц Нарухит

Японското правителство оповести официалния превод на името на ерата, с която ще се свързва царуването на престолонаследника принц Нарухито, който ще се възкачи на трона на 30 април. Името на ерата "Рейва" следва да се превежда като "Красива хармония", предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. 

Уточнението се наложи поради различните интерпретации при тълкуването на двата китайски йероглифа, от които е съставено името, обявено вчера.

Японският премиер Шиндзо Абе даде специална пресконференция, на която каза, че то всъщност е взето за първи път от древна японска книга, а не от китайската класика, и по-точно от една глава от книгата, в която става дума за цъфнали сливи в Маньошу - поетична антология от 7-8 век, и следва да се разбира в смисъл, че "културата се ражда и развива, когато сърцата на хората красиво се привличат". 

Направиха бургер в чест на коронацията на новия японски император (СНИМКА)

Абе изрази надежда, че названието ще бъде прието от японския народ. "Потвърдихме решимостта си заедно с целия народ да поставим началото на нова ера, пълна с надежди и благодарности за мирни дни", каза той, разяснявайки смисъла на думата "Рейва". 

Абе не уточни кое от много значения на всеки от двата китайски йероглифа се отнася до новото име на ерата. Експертите и медиите вчера побързаха да посочат цяла редица от интерпретации на значението и първоначално се наложи изразът "Благоденствие и хармония". Първият йероглиф можа да означава ред, управление, добър или благоприятен. Вторият пък може да означава мир, помирение или мек.

Служител на министерството на външните работи обяви днес официалния превод. "Рейва е най-добре да се интерпретира като "красива хармония", каза Масару Сато, заместник-генерален консул на Япония в Ню Йорк. "Рейва има предвид красотата на сливовия цвят след тежка зима, и следва да означава красотата на хората, когато те съединяват сърцата си, за да създават култура", каза дипломатът, цитиран от АП. 

85-годишният император Акихито ще абдикира на 30 април заради напредналата си възраст. На "трона на хризантемата" ще се възкачи по-големият му син Нарухито и така на 1 май официално ще започне ерата Рейва. Името на досегашната епоха бе "Хейсей", което означава "Постигане на мир". В съвременната епоха на глобализация повечето японци предпочитат да използват Григорианския календар, а не системата на традиционното японско летоброене на ери, създадена преди около 1370 години,отбеляза ДПА.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.