Заключението е на Общоруския национален център за изучаване на общественото мнение

Руснаците са започнали да пият по-малко отпреди, а причината е, че все повече от тях имат собствени автомобили. Това сочи проучване на  Общоруския национален център за изучаване на общественото мнение, представено от ръководителя му Валерий Фьодоров, предаде БТА.

По думите на социолога през последните десет години "културата на пиенето" в Русия съществено се е променила. Хората са започнали по-рядко да използват обществения транспорт и по-често се придвижват с частни автомобили.

Руснаците наблягат на здравословния живот, пият по-малко

Според Фьодоров доста време факторът автомобилизация се е игнорирал. Дори и изграждането на пътищата в Съветския съюз е било разчетено на съвсем друго количество превозни средства за личен транспорт. "В наши дни се счита за нормално да притежаваш автомобил, а не обратното", твърди социологът.

Притежаването на МПС според Фьодоров рязко е снижило консумацията на алкохол поради високите рискове за водачите при неговата употреба. По данни на министъра на здравеопазването на Русия Вероника Скворцова, руснаците са намалили консумацията си на спиртни напитки с 40 процента.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.