Армията свали президента от власт след четиримесечни протести

След близо 30 години на власт, президентът на Судан, Омар ал-Башир, бе свален и арестуван, съобщи министърът на отбраната.

Говорейки по държавната телевизия, Авад Ибн Оуф съобщи, че армията ще надзирава двугодишен преходен период, последван от избори, информира Би Би Си. Той заяви също така, че е въведено тримесечно извънредно положение.

Оуф съобщи официално на всички, окупирали столицата на страната, Хартум, че "режимът е отстранен и Башир ще бъде държан на сигурно място“. Той каза, че Конституцията на Судан е замразена, граничните пунктове са блокирани до по-нататъшно нареждане и въздушното пространство е затворено за 24 часа.

Башир е обект на международна заповед за арест, издадена преди повече от 10 г. от Международния наказателен съд (МНС), която го обвинява в организиране на военни престъпления и престъпления срещу човечеството в западния регион на Дарфур в Судан.

Сваленият лидер няма да бъде екстрадиран от новото военно правителство на страната. „Като военен съвет ние няма предадем президента зад граница по време на нашето управление”, заяви Абдин. Той също така подчерта, че няма да толерира никакви пропуски в сигурността, след като протестиращите се противопоставиха на вечерния час, за да продължат със седящите си протести с искане за гражданско управление.

Арестуваха бивш министър и официални лица в Судан

„Нашата основна мисия е да запазим сигурността и стабилността в страната. Ние няма да позволим пробив в сигурността, никъде”, заяви Абдин.

В ранните часове вчера бяха забелязани военни превозни средства, влизащи на мястото, нкъдето се намират Министерството на отбраната, армията и личната резиденция на Башир, предаде агенция АФП. По-късно държавната телевизия и радио прекъснаха програмата си с послание, че армията ще направи изявление.

Междувременно десетки хиляди демонстранти се събраха в централен Хартум, скандиращи: "Падна, спечелихме", съобщи Ройтерс. Държавните медии съобщиха, че са арестувани бившият министър на отбраната на Судан Абдурахим Хюсеин, членовете на личната охрана на президента Омар ал-Башир, лидерът на управляващата партия "Национален конгрес" Ахмад Харун и бившият вицепрезидент Али Усман Тах, предаде РИА Новости.

Генералният секретар на НАТО, Антонио Гутериш призова за преход в Судан, който да ще отговори на „демократичните стремежи” на хората, съобщи говорителят му. Гутериш призовава за „спокойствие и максимална сдържаност от всички”, след като дълго управлявалия президент Омар ал-Башир бе свален от армията.

По-рано САЩ и 5 европейски страни призоваха за свикването на Съвет за сигурност на ООН за ситуацията в Судан след промяната във властта, съобщиха дипломати. Съветът се очаква да обсъди суданският въпрос по време на среща при затворени врати в петък. Това бе поискано от САЩ, Франция, Великобритания, Германия, Белгия и Полша.

В Бруней въвеждат жестоки наказания за хомосексуални контакти

Протестите в Судан продължават от около четири месеца, като започнаха с искания за понижаване на цената на хляба, но постепенно доведоха до лозунги за промяна на политическия режим на Омар ал-Башир, който е на власт в Судан от 30 години. В хода на демонстрациите, според опозицията и правозащитниците, около 60 демонстранти са били убити, стотици са били ранени, а няколко хиляди са били задържани.

Миналия уикенд хиляди демонстранти излязоха по улиците на Хартум и други градове, за да поискат оставката на президента. Демонстрантите се събраха пред сградата на Генералния щаб на армията в Хартум, за да призоват военните "да поемат страната на народа и да постигнат свалянето на президента". В редица райони на града започнаха сблъсъци между демонстрантите, подкрепяни от някои военни, и силите за сигурност.

През последните седмици центърът на протестите в Судан се измести в строителен комплекс на Министерството на отбраната на страната в Хартум, недалеч от президентския дворец, пред който има постоянен лагер със стотици протестиращи, пребиваващи там ден и нощ.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.