Те смятат генералите за част от същия режим

Многобройни групи протестиращи не се подчиниха на армията и останаха по улиците на Хартум, въпреки обявения вечерен час, съобщи БГНЕС.

Армията въведе извънредно положение, след като свали от власт президента Омар ал Башир и обяви, че в следващите 2 години страната ще се управлява от военните. Протестиращите, които искат оставката на Башир от месеци, не са съгласни с новата ситуация, защото смятат генералите от армията за част от същия режим.

Военен преврат в Судан (ВИДЕО)

Празненствата заради свалянето на 75-годишния президент бързо се превърнаха в разочарование, когато хората по улиците разбраха, че министърът на отбраната ще оглави военен съвет, който да управлява вместо Омар ал Башир. Отказът на гражданите да се подчинят засили притесненията от кървав сблъсък между военни и протестиращи.

Има опасност, също така, различни поделения в армията и полицията да се обърнат един срещу други, включително с употребата на сила. Сдружението на суданските професионални организации, което беше основния двигател на протестите обяви, че не приема варианта, обявен от генералите.

Арестуваха бивш министър и официални лица в Судан

ООН и Африканският съюз призоваха за спокойствие в Судан. По-късно днес ще има извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН, което ще се проведе при закрити врата и ще обсъжда ситуацията в Судан.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.