Кандидатите, подали заявление за явяване на изпита, са 887

Кандидат-студентите избират между Любен Каравелов и Златния век на културата на изпита по история в СУ.

В 9.00 часа в 65-та аудитория в Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ започна изпитът по история на България. Кандидат-студент изтегли вариант № 1 на теста и двете теми, от които ще избират явилите се на изпита по история на България: „Любен Каравелов – политическа и книжовна дейност“ и „Златният век на българската култура (краят на IX – началото на X век): творци и постижения“.

Кандидатите, подали заявление за явяване на изпита, са 887.

Заместник-ректорът на Софийския университет проф. Ренета Божанкова приветства кандидат-студентите – амбициозни млади хора, дошли днес, за да покажат своите знания и да зарадват своите родители и учители с успех. Тя пожела сбъдване на мечтите им и да изберат най-желаната от тях специалност в Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Деканът на Историческия факултет и председател на изпитната комисия доц. Тодор Попнеделев пожела успех на кандидатите и представи членовете на комисията.

Специалностите, за които кандидат-студентите могат да кандидатстват след успешно положен изпит, са: „Философия“; „Социология“; „Политология“; „Публична администрация“; „Културология“; „Библиотечно-информационни науки“; „Публични информационни системи“; „Философия“ (на английски език); „История“; „Археология“; „Етнология и културна антропология“; „История и география“; „Архивистика и документалистика“; „История и геополитика на Балканите“; „История и философия“; „Хебраистика“; „Педагогика“; „Социални дейности“; „Неформално образование“; „Предучилищна и начална училищна педагогика“; „Социална педагогика“; „Специална педагогика“; „Логопедия“; „Физическо възпитание и спорт“.

С изпит по история на България и изпит по български език и литература бъдещите студенти могат да запишат специалност „Право“, а с изпит по история на България и изпит по английски, немски, френски, испански, италиански или руски език (по избор) – специалностите „Международни отношения“ и „Регионално развитие и политика“.

С успешно издържани изпити по история на България и изпит по английски, немски, френски, испански език (по избор) бъдещите студенти могат да запишат специалност „Европеистика“.

С успешно положени изпити по история на България и по английски и френски език (по избор) могат да запишат специалността „История и чужд език“.

 

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си