Депутатите одобриха промените в Кодекса за социално осигуряване

Окончателно - бъдещите пенсии ще се изчисляват по два начина през следващите четири години. Това решиха депутатите с приемането на промените в Закона за социално осигуряване. Възрастните хора ще избират сами по коя методика да се изчисляват техните пенсии.

НОИ ще подпомага хората при избора на методика за определяне размера на пенсията

Старата методика подлагаше на риск от ощетяване размера на пенсиите на възрастните хора. Именно затова се стигна и до тези промени, които днес депутатите гласуваха в пленарната зала. С тях на практика се дава възможност хората да избират дали да се взимат предвид трите им най-силни години преди 1997 г., между 1997 и 1999 г. или само това, на което са осигурявани от 1999 г. насам.

 

Започва изплащането на пенсиите с великденски добавки

„Служебно ще бъде определен по-високият размер на пенсията, така че да бъде в полза на лицето, което трябва да се пенсионира. Лицата, които са подали заявление за пенсиониране след 31 декември 2018 г., ще имат право да подадат заявление в НОИ, като новият размер на пенсията им ще бъде отпуснат от новата начална дата”, поясни Светлана Ангелова от ГЕРБ.

„Никой няма да бъде ощетен при изчисляването на пенсията. Всички български граждани, на които им предстои да бъдат пенсионирани през тази и през следващите години, трябва да бъдат спокойни, че няма да им се намали размерът на пенсията”, посочи Хасан Адемов от ДПС.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.