Премиерът, заедно с представители на три министерства, ще посетят учебното заведение в четвъртък

Премиерът Бойко Борисов съобщи в началото на заседанието на правителството, че заедно с представители на три министерства, ангажирани с възможността за решаване на проблема на УНСС, ще посетят висшето училище в четвъртък. Премиерът съобщи още, че вече се е срещал с ръководството на университета.

"Забавихме малко, защото имахме среща с УНСС. Утре в 11.00 ч. ще отидем там да разгледаме въпроса с МРРБ, финансовото министерство и Министерството на образованието", каза министър-председателят по време на заседанието на МС.

УНСС пред фалит? Защо висшето заведение поиска милиони от държавата?

Правителството одобри и допълнителни разходи по бюджета на МС за тази година. "Това са парите, както обещахме на вероизповеданията - на Светия Синод, на Мюфтийството, на всички останали, така че днес - на Велика сряда, така както поехме ангажимент към Синода, да могат и свещениците да си получат заплатите, така както е по закон", каза премиерът.

УНСС ПРЕД ФАЛИТ? Има риск сметките на учебното заведение да бъдат запорирани

В отворено писмо от вчера на Университета за национално и световно стопанство до министър-председателя, министъра на финансите и до министъра на образованието и науката се настоява да се осигурят необходимите средства от 10,3 млн.лв., за да бъде завършен и оборудван новият учебният корпус на УНСС, който се осъществява с европейски средства и да не се стигне до фактическа неплатежоспособност на университета. Необходимо е финансирането да се осигури в най-кратки срокове, за да се удължи срокът на проекта, посочват от висшето училище. В противен случай ще бъдат загубени 4,5 млн. лв. европейска безвъзмездна помощ, която държавата ще се наложи да връща, заедно с лихвите, заявяват от УНСС.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.

 
  1. Получавайте най-важното от деня в пощата си

    Имейл адрес