Фотограф от Чипровци направи авторска изложба със снимки на ръцете на чипровските килимарки

Британското кралско семейство, арабски шейхове, холандската принцеса Беатрикс, певецът Мик Джагър - всички те са стъпвали върху ръчно изработени килими от Чипровци. Скоро такъв като подарък ще получи и Папа Францинск. В Чипровци се провежда традиционният фестивал на чипровските килими.

Подаряват специален чипровски килим на папа Франциск

Фотограф от Чипровци направи авторска изложба, която кръсти „Ръцете на килимарката”. Ръцете, с изкривените пръсти, но пъргави и улавящи всяка нишка, сътворяват така уникалния чипровски килим.

За да се помнят, Иван, който е любител фотограф, чипровчанин и служител в местния музей, е решил да запечати тези пръсти в снимки.

"Искам най-вече да покажа, че килимарката е в основата и в направата на чипровския килим и в основата и запазването на чипровския килим като занаят. Тя предава този занаят от поколение на поколение и без нея той ще се изгуби", разказва Иван Иванов.

Венета още си спомня как не играела в училищните междучасия със съучениците, а бързала да седне пред стана. Сега е на 74 години, има стотици килими зад гърба си и не спира да тъче. Стана у дома й е като огледало на душата й.

Този неуморен хъс за тъкане на килими в близкото минало е бил част от всеки чипровски дом. Иван събира в изложба ръцете на 15 жени и вече е подредил своите снимки в чипровския музей.

Килимарките  от Чипровци ще живеят завинаги в снимките на Иван, за да се знаят и помнят творците на защитените от ЮНЕСКО чипровски килими. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.