Тя е първият български спортист с такова постижение

За първи път в историята - български спортист ще участва на 7 олимпиади. Изключителното постижение е на състезателката ни по спортна стрелба - Мария Гроздева.

Гроздева завоюва световната купа в дисциплината 25 метра спортен пистолет в Пекин, Китай.

Състезанието бе изключително силно с участието на всички звезди на световната спортна стрелба! Мария влезе с 6-ти резултат на финала (587 т.), а първа бе германката Моника Карш с резултат 593 т.  - една точка под световния рекорд на друга българка Диана Йоргова!

На финала обаче Гроздева бе безапелационна и победи с резултат от 36 т. На второ място остана унгарката Вероника Майор с 35 т., а трета е гъркинята Анна Коракаки с 30 т.

Мария Гроздева с участие в каузата "Равенството значи повече"

С тази победа Мария си осигури 7-мо участие на Олимпийски игри, от които вече има 2 златни и три бронзови медала. 

Снимка: Getty Images

Мъжът на Мария Гроздева за обира: Действали са като лекари

Останалите ни състезателки се класираха съответно 18 - Антоанета Бонева с 582 т. и 44-та Мирослава Минчева с 574 т.

„Много, много, много, много съм щастлива! Наистина невероятен успех, предвид много високите резултати и силния финал със силните участнички в него. Спаси ме това да стигна докрай, че не гледах таблото, не се интересувах от резултатите, от първия момент. Освен това пък и цялата публика крещеше за мен, което също го разбрах накрая – през цялото време си мислех, че може би са повече за другите, че нямам толкова фенове, но се оказа, че и руснаци, и грузинци, и сърби и гърци бяха много въодушевени и дойдоха да ме поздравят след това.”, сподели пред NOVA Мария Гроздева.

Успехът на Мария Гроздева наистина е грандиозен. Изявени наши спортисти, като Нонка Матова, Таню Киряков, Йордан Йовчев, Евгения Раданова и Емил Милев имат по 6 олимпиади в кариерата си. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.