Ветерани и близки на загиналите във Втората световна война поднесоха цветя пред паметника на Незнайния воин

Победата над хитлерофашизма и Деня на Европа белязаха с двоен празник 9 май. Ветерани и близки на загиналите във Втората световна война поднесоха цветя пред паметника на Незнайния воин в София.

А пред президенството, както и в останалите 27 столици на Европейския съюз, прозвуча "Одата на радостта".

ПРЕЗИДЕНТЪТ ВЗЕ УЧАСТИЕ В ЦЕРЕМОНИЯТА ПО ВДИГАНЕ НА ЕВРОПЕЙСКИЯ ФЛАГ

С венци и цветя за края на Втората световна война и за принеслите се в жертва хиляди знайни и незнайни войни, започна днешният 9 май. В присъствието на двама президенти – Румен Радев и Георги Първанов, и на десетки пазители на символи от миналия век. 

"Това е благото на хората, достойния труд, точно в това съчетание. Много се вълнувам в този ден, наистина, никой не бива да бъде забравен и нищо не бива да бъде забравено", каза наследникът на герои от Втората световна война Татяна Беличенова.

Час по-късно, във фокуса на събитията бяха звездите на Европейския съюз. 

"Символ на обединението - достойното членство на България в ЕС са може би едно от най-важните, хубави неща, които са се случили на България и на българите", заяви Огнян Златев от представителство на ЕК в България. 

Още преди да поздрави гвардейците с Деня на Европа, президентът Румен Радев обвърза поводите за празнуване.

"Празнуваме и Деня на победата, и Деня на Европа. Голямата идея за обединена Европа, нямаше как да стане без победата над хитлерофашизма, затова сме длъжни да уважаваме паметта, почитаме паметта на тези милиони жертви, дадени от борбата с нацизма", добави президентът Румен Радев.

За 10 минути церемонията пред президентството приключи. По случай двойния празник, два дни след националния шести ден на храбростта, общественото мнение остана раздвоено по въпроса да бъде ли обявен 9 май за официален празник.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.