Ако до 10 дни не се предприемат действия за решаването на проблемите на болницата, лекарите ще подадат оставки или ще започнат ефективна стачка

Третият протест на работещите в единствената детска болница в страната блокира движението по голям булевард в столицата. Лекарите дават на властите срок от 10 дни да изпълнят всичките им искания. Иначе заплашват да спрат плановия прием и да подадат колективна оставка..

СНИМКИ ОТ ПРОТЕСТА ВИЖТЕ ТУК

След два мирни протеста недоволството на педиатрията излезе на улицата, за да покаже, че не отстъпва от исканията си.

„Основното ни искане, това, което, всички някак изтръпват, когато чуят "специален статут", да го обясня по лесен начин - единствената за страната детска болница иска да й бъде гарантиран бюджет, дали под формата на държавна болница по специална наредба, дали с двойно финансиране, с делегиран бюджет, дали по някакъв друг начин, но - да й бъде делегиран бюджет за детско здравеопазване, за да може тя да работи!”, коментира д-р Адил Кадъм - предиатър в СБАЛДБ "Проф. Иван Митев".

Без ограничения при приема и лечението на деца в столичната педиатрична болница

Заради недостига на средства има и недостиг на персонал, категорични са лекарите. „Ние сме на ръба, налага се две отделения да бъдат обслужвани от една медицинска сестра на някои смени”, каза още Кадъм.

Протестът блокираше движението на един от най-натоварените булеварди в София на всеки 5 минути и някои шофьори бяха недоволни, но получиха обяснение, защо им се създава неудобство.

„Такова нещо не може да се случва в държавата, да се строят магистрали и да няма за болница за деца - една единствена в цялата държава”, коментира Виолета Димитрова.

Засега от здравното министерство казват, че със специален статут ще бъде детската болница. „До края на този месец ние ще обявим обществената поръчка за тази болница, което означава, че започваме проектирането на болницата /// и в началото на есента ще започнем същинското строителство, което ще продължи две години”, коментира министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.

Но протестиращите не искат да чакат толкова. „От днес започват да текат десет дни, след което ще се премине и към ефективни стачни действия и към подаване на предизвестия за напускане”, заяви Адил Кадъм.

Наскоро здравните власти обещаха, че отпада ограничението дете да постъпва единствено в клиниката, към която се води диагнозата му. Това пречи в случаите, когато има болно дете, но не и свободно легло в дадена клиника. Лекарите още не вярват, че обещанието ще се изпълни.

Междувременно стана ясно, че надзорният съвет на Здравната каса е гласувал да няма лимити за деца. "Така на практика нито едно дете няма да лишено от лечение", коментира  здравният министър Кирил Ананиев.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.