Въпреки даденото обещание, протестът не се отменя

Няма да има ограничения при приемането и лечението на деца в столичната педиатрична болница. Това заяви заместник-министърът на здравеопазването и председател на Надзорния съвет на НЗОК Жени Начева след заседание на надзорниците.

Въпреки даденото обещание, протестът на лекари, медицински сестри, санитари и подкрепящите ги родители, не се отменя, защото това е само едно от исканията им.

Педиатри протестират за по-добри условия на труд (СНИМКИ+ВИДЕО)

До този момент това многократно се е случвало и е рефлектирало върху заплащането от страна на Здравната каса и много пъти е било за сметка на болницата. От няколко месеца следва постоянно да следим къде ще настаним едно дете по клиниките в болницата”, заяви д-р Мила Байчева, детски гастроентеролог.

Лекуващите твърдят, че не са отказвали помощ, въпреки проблемите с администрацията. Тя, след два протеста пред единствената детска болница в България, реши да направи промяна в правилата.

„Няма да се контролира броя на леглата по клиники и отделения и всяко дете, прието в педиатрията, може да се лекува от педиатричната болница в широк аспект, независимо в коя клиника, отделение работи съответния специалист”, каза Жени Начева, председател на надзора на НЗОК.

Персоналът на единствената детска болница у нас отново на протест

С това обаче не се решават проблемите, твърдят протестиращите лекари.  Убедени са, че не им стигат парите, отпускани от здравната каса, за да лекуват. Оттам пък отговарят, че това не личи по разчетите.

„Писма за недостиг на средства не са постъпвали от началото на годината от това лечебно заведение за болнична помощ”, допълни Начева. „Дори да можем да работим по определние правила, на нас ни трябват хора”, добави от своя страна д-р Байчева.

Протестиращите искат още педиатрията да е със статут на "национална" болница. За да не им се налага да избират най-изгодното, но не и непременно най-доброто лечение. Здравните власти обаче са категорични, че този статут ще бъде даден на педиатричната болница, която ще бъде изградена в района на Майчин дом,  след около две години.

Следващият протест на педиатрията е в петък, когато може да бъде блокирано движението по булеварда до болницата.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.