Здравните работници заплашват с гладни стачки и колективни оставки

Медицински сестри и фелдшери от цялата страна - на национален протест под прозорците на Министерския съвет. Те настояват за достойно заплащане и достойни условия на труд и твърдят, че нищо от отпуснатите допълнителни 50 милиона лева не е достигнало до тях.

СНИМКИ ОТ ПРОТЕСТА ВИЖТЕ ТУК

Близо три месеца медицинските сестри протестират за достойно заплащане на труда си. Днес дойдоха и до Министерския съвет, за да ги чуе властта. „20-ет години мълчахме, тъпкаха ни. Министърът казва много хубави неща, но до нас все още не е достигнало нищо”, казва Велина Костова – медицинска сестра от София.

Протестиращите стоят твърдо зад исканията си болниците да не са търговски дружества, а стартовото възнаграждение на съсловието да в размер на две минимални работни заплати. „При 590 лв. основна заплата никой не иска да работи при положение, че магазинерка в големите търговски вериги получават по 1200лв.”, казва Йорданка Кацарова - медицинска сестра от Пловдив.

Искат и по-високо заплащане на нощния труд, както и допълнителни възнаграждения за работа в спешно и интензивно отделение.

Лошото време не изплаши протестиращите. Въпреки дъжда те тръгнаха на шествие от Министерския съвет до сградата на здравното министерство.

Недоволството продължи и пред ресорното ведомство, където организаторите на протеста дадоха заявка за още по-крайни действия - стачки, гладни стачки, оставки.

Кабинетът отпуска близо 1,7 млн. лв. за Педиатрията в София (ВИДЕО+СНИМКИ)

Още през март здравният министър обеща по-високи доходи на медиците и  нова методика, по която по-справедливо да се формират заплатите на персонала. „Методиката е готова, по искане на БЛС я предоставихме онзи ден - те искат да се произнесат и, ако имат бележки, да ги отразим”, коментира министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.

Увеличение на заплатите здравното министерство обещава и след вдигането на цените на клиничните пътеки в педиатрията и пулмологията, които трябва да станат факт от 1 юни.

Още по темата гледайте във видеоматериалите.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.