Първите подробни данни показват уникални характеристики

Първите подробни данни и анализи на вече пристигналата от апарата "Нови хоризонти" информация за Ultima Thule показват, че става дума за уникален космически обект, съобщава НАСА. Той е най-отдалеченото от нашата планета изследвано небесно тяло, пише Vesti.

Официалното име на обекта е 2014 MU69, но учените му дадоха прякора Ultima Thule, когато "Нови хоризонти" прелетя покрай него на 1-ви януари т.г. и с това той стана най-отдалеченият космически обект, който е пряко изследван от човечеството. От тогава досега Ultima Thule непрекъснато изненадва учените.

Първоначално се смяташе, че става дума за едно плоско тяло. След това се оказа, че всъщност това са две сфери, подобно на снежен човек. По-късно учените разбраха, че двете сфери са били отделни обекти.

Сегашните данни показват, че най-вероятно двете сфери са били с орбита една около друга, т.е. бинарни. Заради неясни все още процеси, орбиталната им инерция е намалявала постепенно, което бавно е сближавало обектите.

НАСА показа снимка на Ултима Туле (СНИМКА)

Според анализа, докато са обикаляли помежду си, двете сфери винаги са се "гледали" към една и съща страна и са обикаляли около една и съща точка. С отслабването на инерцията, те са започнали да се приближават бавно. Толкова бавно, че вместо силен сблъсък, както обикновено става, двете сфери се оказали в "нежна прегръдка", която продължава и до днес.

Снимка: Getty Images

Но не само историята за формирането на Ultima Thule е интересна. Повърхността на обекта е осеяна с кратери, но не всички от тях са заради удари с други тела. Според учените е възможно някои от по-малките кратери да са заради свличания на материал в кухини, както и заради преминаването на "екзотични ледове" от твърдо в газообразно състояние.

От гледна точка на състав, Ultima Thule не се различава много от останалите обекти в Пояса на Кайпер, в който се намира. Той има много по-червеникав цвят, като се смята, че причина за това е прорпоцията на наличните метанол, лед и органични молекули, които са засечени на повърхността на обекта.

Учените на НАСА продължават да получават информация от "Нови хоризонти", която е била събрана от прелитането покрай Ultima Thule. Процесът ще продължи до края на лятото на следващата година. Затова те очакват още открития и подробности за обекта.

Междувременно "Нови хоризонти" продължава със своето пътешествия. Апаратът се намира на 6,6 млрд. км. от Земята, като всичко работи нормално. Той се движи със скорост от почти 53 000 км/ч, като навлиза все повече в Пояса на Кайпер и анализира обстановката.

Информация: Vesti

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.