Парите са част от пакет за подкрепа на страната след свалянето на дългогодишния лидер Омар ал Башир

Саудитска Арабия обяви, че е депозирала 250 милиона долара в централната банка на Судан като част от пакет за подкрепа на страната след свалянето на дългогодишния лидер Омар ал Башир. "Министерството на финансите е депозирало 937,5 милиона саудитски риала в централната банка на Судан", се казва в изявление, цитирано от БГНЕС.

През април Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства обявиха три милиарда долара за финансова помощ за Судан. "500 млн. долара са осигурени от двете страни за укрепване на финансовото положение," каза министерството на финансите на кралството.

Рияд: Нападенията срещу кораби и петролни съоръжения застрашават световната икономика

ОАЕ заявиха на 28 април, че депозират 250 милиона долара в централната банка на Судан. Страните от Персийския залив, богати на петрол, обещаха да вложат 500 милиона долара в централната банка на Судан и 2,5 милиарда долара, за да помогнат за осигуряването на храни, лекарства и петролни продукти, съобщи официалният Саудитска агенция за печата.

В информацията се казва, че тези действия са насочени към укрепване на суданската лира.

През последните години Судан е засегнат от остра липса на долари, ключов фактор за национални протести, които избухнаха през декември и доведоха до свалянето на Башир от армията миналия месец.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.