Капацитетът на газовата връзка е между 3 и 5 милиарда кубически метра

Премиерът Бойко Борисов и гръцкият му колега Алексис Ципрас направиха първа копка на газовата връзка между България и Гърция. Това се случи близо до граничен пункт „Маказа”. Проектът се определя като стратегически за региона, а конкретно за България ще осигури алтернативна доставка на синьо гориво. 

Капацитетът на газовата връзка е между 3 и 5 милиарда кубически метра. Той ще бъде с дължина 182 километра, от които 150 са на българска територия. Реално газовата връзка ще свързва Комотини и българската система в района на Стара Загора. Преди първата копка, Борисов  повози гръцкия си колега.

Борисов: Газовата връзка между България и Гърция ще има ключова роля за региона и Европа (ВИДЕО+СНИМКИ)

На 5 километра от границата българският и гръцкият премиер хванаха лопатите в полза на новите източници за доставка на газ. „Днешният интерконектор ние даваме пълна диверсификация, реална диверсификация на доставките на газ. Даже някой друг може да каже, ние не само, че не сме се отказали, а само преди два дни ви показах огромния газопровод с Турция за 18 милиарда”, заяви премиерът.

Чрез газовата връзка България ще получава азербайджански природен газ от Трансадриатическия газопровод. А от терминала на Александруполис  ще идва и втечнен природен газ от целия свят. „Тези проекти са най-висок приоритет не само за България и Гърция, но бих казал и за енергийната стратегия на целия Европейски съюз, за която нашите страни са основни хъбове”, коментира гръцкият му колега Алексис Ципрас.

Започва изграждането на интерконектора между България и Гърция

Очаква се газът да тръгне по тръбите след около 2 години. Връзката може да се разклони и към Сърбия и Румъния. А гостите от Азербайджан я определиха като логично разклонение на Трансадриатическия газопровод на южния газов коридор. „Този газопровод ще има историческо значение както за икономическите,  така и за политическите отношения между Азербайджан и Европа и ще даде значителен принос за енергийната сигурност на Европа като цяло”, обясни Ягуб Еюбов,  първи заместник министър-председател на Република Азербайджан.

А посланикът на САЩ в България Ерик Рубин коментира проекта като обещание за енергийна диверсификация и енергийна сигурност не само за България, но и за целия регион. Заместник-председателят на Еврокомисията Марош Шефчович приветства старта на газовата връзка и го определи като един от ключовите проекти за изграждане на Европейския енергиен съюз.

САЩ: Интерконекторът с Гърция ще даде по-голяма енергийна сигурност на България

Репортер: Димитър Иванов

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.