В Първо основно училище в града децата могат да ползват телефоните си в часовете

Деца от Берковица се радват на едно различно и иновативно училище.

В Първо основно училище децата си имат мини зоологическа градина, за която се грижат сами, телефоните в часовете не са забранени, а междучасията са далеч по-различни от обичайните в другите училища.

Да учиш с телефон или лаптоп пред теб не е нещо необичайно, а даже задължително за някои от часовете в берковското Първо основно училище.

Целта в часът по български език и литература на шестокласниците е сами да намерят информация за живота и делото на светите братя Кирил и Методий. Информация събират през телефоните.

Какво учат децата?

„Търсим информация от интернет и след това я написваме на един лист и когато станем готови, ще я разкажем”, разказва Хрисияна Каменова.

Урокът за Кирил и Методий събра в един учебен час всичко за тях - от живота до делото им, разбраха за глаголицата, за азбуката, избраха стихотворения за светите братя, успяха да се подготвят дори и с песен.

„Това, което говорим с тях непрекъснато, е, че знанието няма никакъв смисъл, ако то не е приложимо. И другото важно е да могат да търсят информация. Това, което учим, ми се иска винаги да бъде свързано с нещо, което е актуално, защото вярвам, че когато нещо е направено, сътворено и изнамерено, остава в съзнанието много по-дълго, отколкото ако учителят застане и изнесе лекционен материал”, заявява Ива Василева - преподавател по литература.

А след поредния учебен час, междучасието също не е за изпускане. Децата си имат свои собствени кътове за отдих - меки и удобни. По стените в коридора може да се пише, а от тавана висят люлки.

Училището в Рибново не може да побере децата от района

Сред учениците глави подават гущери, змия и малки рибки. За тях се грижат децата.

Всичко това се намира в част от училището и носи името „Център за природни науки и предприемачество”. Наскоро архитектите му получили награда в раздела „Добрите училищни ремонти”.

„Искаме все повече такива пространства да се случват. Училището може много и трябва да се развива, трябва да скъсаме със стереотипа на коридорната система. Вече нещата и учебните планове започват да се развиват и средата трябва да ги последва”, смята архитектът Виолета Славова.

И това училище е именно такъв пример. Наред с модерното, то утвърждава и занаятите. Така от първи до четвърти клас децата се учат как да тъкат килими.

Училището работи по много и различни проекти, които дават възможност то да се променя. Водещото в момента е въвеждането на технологиите в учебния процес.

„Нашето училище се променя в правилната посока, с бавни стъпки, но сигурни. Създаваме Гугъл класни стаи, започваме бавно, но уверено да поставяме заданията на учениците там”, разказва Емилия Богданова, технологичен директор.

Уверено и с крачка напред, убедени, че училището не е само сграда с бяла дограма и обикновени чинове, учители и ученици подготвят следващия си проект. Но кое и какво ще е новото - ще покажат наесен.

ВСИЧКО ЗА ПРАЗНИКА НА БУКВИТЕ ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.