Сигналът е подаден малко след 11.30 часа

Мъж и жена загинаха при падане на малък самолет край Ихтиман. Сигналът за случилото се е подаден малко след 11.30 часа, научи NOVA. Машината била пилотирана от мъжа. 

Самолетът излетял от летателна площадка край Ихтиман и паднал от около 100 метра височина. 

СНИМКИ ОТ МЯСТОТО НА ИНЦИДЕНТА ВИЖТЕ ТУК

На мястото са изпратени две линейки. Спешните медици са установили, че телата на жертвите са обгорели. 

Жертвите са пилот и пътничка, съобщиха от Министерството на транспорта. Засега самоличността им официално не е оповестена. Според информация на NOVA и двамата имат опит в авиация, а мъжът е бил любител на екстремното летене близо до земята.

Оттам допълниха, че инцидентът е с малък експериментален самолет, пилотиран от мъж. Машината, в която е пътувала и жена, е излетяла от летателна площадка "Чернево" (до Ихтиман) за Драганово. Самолетът излиза в 11.20 часа. По първоначални данни след набрана височина, самолетът изпаднал в свредел, паднал и се самозапалил. Двамата на борда са загинали, потвърждават от министерството. Самолетът е собственост на пилота.

На място веднага са изпратени пожарни и полицейски екипи, както и звеното за разследване на авиационни събития към Министерството на транспорта, което ще извърши и първоначален оглед, се казва още в съобщението. 

„Самолетът е в италианския регистър. Не е в българския регистър. Сега нашата работа е много трудна, защото ние трябва да пишем едни писма до Борда за разследване в Италия, но тъй като събитието се случва на наша територия, задължение на нашата държава е ние да водим разследването”, обясни Христо Христов, и.д. директор на Специализирано звено за разследване на авиационни събития към транспортното министерство. 

Катастрофата край Ихтиман е шестият инцидент с малък самолет за последните няколко месеца

Все още не се знае каква е причината, довела до трагичния инцидент, но не се изключват няколко варианта – евентуално да е прилошало на пилота, техническа причина, или поривът на вятъра. Не се изключва и възможността пилотът да е искал да покаже нещо на дамата, с която е пътувал, нещо, което е извън неговите възможности.

„Всичко съгласно полета е било регламентирано нормално и законово, но е рано да говорим за причина, защото тези самолети нямат черни кутии. Всичко се прави на мястото  според останките на самолета, съприкосновението на самолета със земята и тогава се правят по-задълбочени анализи. Ако няма свидетели на събитието, работата на Комисията ще бъде много затруднена” , обясни още Христов.

Разследването на авиационното произшествие, настъпило край Ихтиман, се извършва под наблюдението на Окръжна прокуратура - София. На мястото на произшествието е изпратен разследващ екип на Националната следствена служба, съобщават от прокуратурата.

"Делото е образувано за това, че са нарушени правилата за движение  по непредпазливост е причинена смърт на две лица", каза Наталия Николова от Окръжна прокуратура - София.

Катастрофиралият самолет е „Пипистрел вайръс”, производен в Словения. Машината е двуместна от свръхлека категория.

Моделът се появява за първи път през 1995 г., а досега са произведени над 600 бройки.  Цената му е между 70 и 150 хиляди евро. 

С екипажа, товар и гориво машината тежи до 600 килограма. Може да измине над 1400 километра със средна скорост около 270 километра в час. Издига се до 7000 метра.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.