Темата коментират европеистът д-р Катя Христова и международният анализатор д-р Мартин Табаков

„Имаме една невидима граница между една критична Северна Европа и доста по-толерантното отношение или в някакъв смисъл – неглижиране,  в други държави и най-вече – в нашата част на континента”. Така европеистът д-р Катя Христова коментира темата доколко актуалните скандали в Европа ще повлияят върху изборите за нов Европейски парламент.

„Влизаме в избори, за които е много характерна идеологическата поляризация. Ако върнем пет години назад, ще видим, че атмосферата тогава носеше белезите на все още непреодоляната към онзи момент икономическа криза. Едни от основните референции, на базата на които европейците ще гласуват, са сигурност и доходи”, каза международният анализатор д-р Мартин Табаков.

Според д-р Христова трябва да се промени това, че Европарламентът няма законодателна инициатива, макар че той и сега „може да влияе върху крайния резултат от предложените от Европейската комисия решения”.

Европеистът прогнозира „експанзия на либералната формация в центъра” след днешния изборен ден, както и сравнително добро представяне на Зелените.

Целия разговор гледайте във видеото.

ВСИЧКО ЗА ИЗБОРИТЕ ЗА ЕВРОПЕЙСКИ ПАРЛАМЕНТ ЧЕТЕТЕ ТУК

В деня на вота бъдете с нас. Харесайте Facebook страницата на Новините на NOVA и следете развитието на изборния ден и получавайте ексклузивна информация за хода на вота. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.