Това е третият инцидент на това място за последните пет години

Грешка на пилота е най-вероятната причина за падането на самолета край Ихтиман вчера. Мъж и жена загинаха при катастрофата, която е третият поред инцидент на това място за последните пет години.

След като излетял, пилотът на самолета направил рязка маневра и машината буквално се сринала. Това разказали пред разследващите очевидци на инцидента.

„Когато се изпълняват резки маневри на ляво или на дясно, по този начин се откъсва въздушния поток от крилата и самолетът става неуправляем. И това се нарича свредел, тръгва към земята, търтейки се като тирбушон. Пада на земята като камък”, каза Христо Христов, „Специализирано звено за разследване на авиационни събития”, Министерство на транспорта.

Това кара разследващите да допускат, че може пилотът да е допуснал грешка. Иван Костадинов изкарал курс за любители пред 2016 г. В началото допускал грешки при летене, разказва ни един от хората, стояли до него в кабината.

Работи се по четири версии за авиокатастрофата край Ихтиман

„Когато прелитахме планината - когато летяхме заедно с него, духаше много силен северен вятър. Имаше много силни просторни движения на въздуха. Аз тогава специално се понадигах на седалката, обаче на пилотът, който пилотира в момента, не можеш да му даваш акъл. Когато сме се виждали по авиосъборите, съм му казвал според мен как трябва да се прави тази проста аеробатика и мисля, че Иван е вземал предвид това, което сме говорили”, каза Михаил Риладжиев, бивш военен пилот.

Постепенно Иван се превръща в един от най-добрите пилоти любители в България. „Той летеше почти всяка седмица, може би по няколко часа на седмица. Покойната Вяра, както и Иван, беше много енергична и никога не е седяла със скръстени ръце. И винаги е помагала на летящите хора”, добави Риладжиев.

Инцидентът не е първият на летището край Ихтиман. За последните 5 години, случаите са 3, разказват местните.

„Самолет беше паднал в житата. Тогава зърното беше за жънене, но нямаше жертви.”, сподели Маргарита Каймакчийска, кмет на село Черньово. Близки на загиналите обмислят да организират кампания за събиране на средства в помощ на семействата им.

репортери: Вероника Димитрова, Ивелина Драгнева

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си