Защо кандидати за осиновители чакат с години за предложения?

Десетки семейства поискаха да осиновят 2-годишното изоставено дете, за което ви разказахме в предаването „Здравей, България” в понеделник.

Четирима кандидат осиновители не пожелали да го вземат заради заболяване на майката, което евентуално детето можело да отключи в бъдеще.

4 семейства вече са отказвали да осиновят изоставеното бебе и то продължава да живее с приемните си родители. На всеки, който е подходящ осиновител, е обяснено че бащата на детето е неизвестен, а майката с психическо заболяване.

След репортажа на NOVA се появи и кандидат за осиновител на малчугана. Това е Гюлхан Мехмедова, която е в листата на чакащите от 2015 г. и четири години не е получавала предложение за дете, което може да вземе за отглеждане. Категорична е, че има условия за отглеждане на героя от репортажа ни. „Видях репортажа, хареса ми детето. Ще му дам образование, дом”, коментира тя.

Проблемът обаче е, че тя не получава предложение да осинови дете, каквото е желанието й.

Няколко семейства отказаха да осиновят здраво дете

Темата коментира и директорът на Дирекция „Закрила на детето” към администрацията на омбудсмана Ева Жечева в „Здравей, България. „Препоръчваме да се търси баланс между правата на детето, на хората, които го осиновяват и на биологичните му родители”, обясни тя и допълни, че има изключително много критерии за осиновяването. Затова има и Съвет по осиновяване. „Тази мярка за закрила е единствената, която осигурява родителска грижа. Именно затова тя трябва да бъде устойчива и в дългосрочен план. Българското законодателство все още позволява разсиновяването”, коментира тя.

Категорична е, че преди Съветът за осиновяване да определи детето, което кандидатите за осиновители могат да вземат за отглеждане не е възможно да се проведе среща между тях. Това е било възможно в годините до 2003 г. „Точно това предизвиква негативната нагласа на хората - дългата бюрократична процедура, липсата на комуникация със социалните служители в някои случаи и липсата на внимание към тези хора, които са на един много сложен етап в своя живот – решението да осиновят дете”, заключи Жечева.

Съдбата на детето може да го отведе и далеч от родната страна. Тъй като, ако скоро не се появи българско семейство, което да го приеме без предразсъдъци, след месец то ще попадне сред децата, чакащи за международно осиновяване. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.