Пред NOVA Григор обясни символиката на текста

Григор Димитров спечели най-голямата си победа от началото на годината. На "Ролан Гарос" в Париж, българинът превъзмогна себе си и болката за да спечели пет сетова драма срещу Марин Чилич, а реч на Рузвелт се оказа изворът на вдъхновение за 28-годишния тенисист.

По време на мача с хърватина впечатление направи любопитен надпис на маратонките на Димитров – „The Man in The Arena” ( “Мъжът на арената”).

Григор пречупи Чилич в маратонска битка на "Ролан Гарос" (ВИДЕО+СНИМКИ)

Пред NOVA Григор обясни символиката на текста:

“Дни преди началото на турнира вечерях с приятели. Един от тях ми каза за реч на Рузвелт, произнесена точно в Париж за “мъжа на арената”. Прибрах се и още същата вечер четох до късно. Много ме впечатлиха тези думи. Тогава си казах, че на този "Ролан Гарос" ще следвам единствено тях. Чета ги всеки ден и ми става много хубаво. Дават ми готино спокойствие, а и очевидно се отразяват и на корта”.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Man in the arena.. #RG19

A post shared by Grigor Dimitrov (@grigordimitrov) on

През 1910 г. Теодор Рузвелт, 26-ият президент на САЩ (1901 -1909г), произнася емоционална реч в Сорбоната в Париж за “мъжа на арената”, която гласи: “Не критикът има значение, не човекът, който изтъква как силните се препъват или къде онези, които вършат полезни дела, са могли да ги на правят по-добре. Уважение заслужава човекът, който действително излиза на арената, чието лице е белязано от прах, пот и кръв, който се стреми към целта без страх, който греши и отново и отново не улучва целта, защото няма усилие без грешки и недостатъци. Който знае какво е да си безкористен и се посвещава на кауза знае, че мястото му никога няма да бъде сред боязливите и студени душици, които не познават нито победата, нито поражението”.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

#RG19

A post shared by Grigor Dimitrov (@grigordimitrov) on

“Най-лесно е да съдиш отвън, без да знаеш какво му е на човек отвътре. Да се смееш и критикуваш когато силен мъж падне на земята”, каза още Димитров, който след победата над Чилич остана дълго време на кортовете, за да се снима с почитатели и да раздава автографи.

Гришо пред NOVA: Не бих променил решенията, които съм взимал в кариерата си

За подкрепата на феновете тенисистът е категоричен: “Без тях ние, спортистите, сме нищо. Ако те са стояли на корта да ме гледат четири часа и половина, защо аз да не мога да остана за тях 15 мин!? За мен най-хубавото нещо е, когато видя децата. Винаги ми носят усмивка. Знаеш, че каквото си мислят и ти казват – това е! Тяхното отношение ме вдъхновява най-много. Ако и аз мога да ги вдъхновявам за тенис, ще бъда много щастлив!”, сподели още българският тенисист пред NOVA.

Кореспондент: Петя Желева

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.