Екатерина, която е с изгаряния по тялото, днес претърпя лека хирургична интервенция в русенска клиника

Родителите на детето, което пострада най-сериозно при взрива на полицейска граната в петък, ще търсят правата си в съда. Майката и бащата на 6-годишната Екатерина, която още е в болница, вече си търсят адвокат.

Празникът и демонстрацията на полицията бяха под надслов „Да играем безопасно”. При взрива пострадаха общо три деца от детски градини.

Пред NOVA: Говори детето, пострадaло най-тежко при инцидента в Силистра

Вече четвърти ден 6-годишната Екатерина е в болница. След като тревогата за живота на детето й е отминала, сега майката се моли да не останат белези от изгаряния.

„Първо пластична операция, за да може самочувствието му да е на мястото, да няма нищо”, обясни Радостина, майка на Екатерина.

Момиченцето е с 8% изгаряния в областта на шията и лицето. То беше ударено от осколки от светлинно-звукова граната, която полицията в Силистра взриви като празнична демонстрация преди Деня на детето.

„За щастие изгарянето не е толкова страшно, не е толкова дълбоко. Лечението, което провеждаме, грижите, които имаме, краят ще бъде определено добър”, заяви проф. Огнян Хаджийски, УМБАЛ Медика-Русе.

Вътрешният министър поднесе официално извиненията си за инцидента.

„Искам да се извиня на родителите и да изкажа своята загриженост, тъй като наистина от една добра идея се случи така, че пострадаха деца”, заяви Младен Маринов-министър на вътрешните работи.

Родителите на Екатерина обаче искат наказания.

„Чакам да ми кажат кои са виновни, имената им”, заявява майката.

Следствието за инцидента в Силистра продължава под надзора на прокуратурата.  Основната версия засега остава дефект в гранатата.

Репортер: Наталия Йорданова

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.