Всички приходи от продажбите нв творбите им ще отидат за катедралата

От Базелиц и Гери до Такаши Мураками и Пати Смит, 28 художници излагат от вчера в парижката галерия "Гагосян" свои творби, като всички приходи от продажбите им ще бъдат използвани за реставрацията на катедралата "Нотр Дам", предаде БТА.

След пожара в катедралата на 15 април американският галерист Лари Гагосян отправи призив към свои приятели художници да помогнат за реновирането й. "Офертите бяха спонтанни. Не дадохме никакви инструкции за тематиката на творбите", поясни директорът на галерията Жан-Оливие Депре.

Изследват кръвта на деца и жени, живеещи близо до катедралата "Нотр Дам"

Свои творби представиха художници от Франция, Италия, Германия, Швейцария, Канада, Великобритания, САЩ, Китай, Япония и Иран. Някои творби са създадени специално за изложбата, която ще продължи до 27 юли. Всички приходи от продажбите им ще бъдат предоставени на фондациите "Нотр Дам" и "Приятели на Нотр Дам".

Изложени са творби на съвременното изкуство. Само някои от тях имат нещо общо с катедралата, като направена от Пати Смит снимка на статуя от Нотр Дам и преработени от Рейчъл Уайтрийд пощенски картички с изображение на Нотр Дам, докато творбата на Сецуко, вдовицата на Балтюс, представлява два, напомнящи кули на Нотр Дам ствола на дървета от печена глина.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.