От ГЕРБ са категорични - левчето за партиите, 5-те % за хляба и дори безплатните детски градини, трябва да се обсъждат заедно, като пакет от мерки

По-ниските субсидии на партиите и ДДС ставките да се обсъждат в пакет, предлагат от ГЕРБ.  Пред NOVA вицепремиерът Томислав Дончев призна, че двете предложения могат да се тълкуват като популизъм, но предложението на ДПС и БСП за по-нисък данък било "на гърба на държавата". 

От ГЕРБ са категорични - левчето за партиите, 5-те % за хляба и дори безплатните детски градини, трябва да се обсъждат заедно, като пакет от мерки. „Такъв е характерът на играта. Когато играеш нещо, трябва да се съобразяваш с това, което прави другият.  Когато някой тласка целия разговор изцяло на нивото на популизма, конвенционалните мерки не винаги дават резултат”, коментира Дончев.

Посланикът на САЩ: Цената на самолетите за България ще е по-ниска от $1,6 млрд.

Разликата между популярното и популизма обаче била тънка, предупреди Дончев.

„Звучи добре, хората си казват - ето хлябът ще ни стане по-евтин, за съжаление – не. Едно е да правиш популизъм на гърба на държавата, което е много грозно, друго е да правиш популизъм на гърба на партиите, което също не е много хубаво, но е по-малко вредно. Попитайте 10 човека, от тях 9 ще ви кажат, че партиите не бива да получават субсидии”, коментира още Дончев.

Трябва ли да се намали ДДС за някои продукти у нас?

За да мине каквато и да е промяна, е нужно стабилно мнозинство в зала.  Управляващите били готови на разговори с всички партии, по всички теми - от приоритетите на управлението, до новите изтребители. Спекулация с цената им не трябва да има.

„3 млрд. за самолети, такава сума няма и няма и да има”, каза Дончев.

А след скандала с къщите за гости, стабилността, дори и с цената на тежки кадрови промени остава приоритет.

Започнаха извънредни проверки на къщи за гости

„Целият този скандал слага едно грозно петно върху всички похарчени пари. Гнусното е, че има къщи за гости, които са отишли при роднини на хора от Държавен фонд „Земеделие”, което е гнусно”, коментира още той.

„За мен е изключително важно да се повиши имунитетът на партията”, допълни Дончев.

Имунитетът ще се брани и на конгрес, в началото на юли. От ГЕРБ вече готвят сериозни промени в устава, заради кадровите скандали.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.