Една история за семейство, което се справя с диагнозата "недоносено дете”

През изминалата седмица „Майчин дом” получи дарение на ново термо легло. То бе направено от 12-годишната Натали, превърнала се в най-младия дарител в историята на болницата.

Натали е родена в шестия месец. Момиче, което се бори за всяка своя глътка въздух още от раждането си. Тя обаче никога не се отказва. Един ден решава, че иска да помогне и на други деца в нейната ситуация и така се превръща в най-младия дарител в историята на "Майчин дом”.

"Оказа се, че аз имам вродена тромбофилия. Това е вродена съсирваемост на кръвта. По-висок е рискът от тромбози, особено по време на бременност. Аз не знаех и това го разбрах някъде около 21-22 седмица, когато ми казаха, че бебето не нараства и че трябва да си направя такова изследване", каза майката на Натали Камелия Присадашка.

Между 8 и 10% от новородените са недоносени

Няколко часа, след като малката Натали се появява на бял свят, топлата майчина милувка е заместена от топъл кувьоз, апарат за обдишване, монитор за отчитане на кислородна сатурация и сърдечна честота. "Първоначално не исках да я виждам. Имаше период, в който не исках да си виждам бебето. Това беше около една седмица, след което мъжът ми ме заведе и каза: „Време е да си видиш детето”, каза още Камелия.

Седмица след раждането, Камелия събира сили и отива да види малкото си бебе. От този миг нататък тя не се отделя от Натали. 12 години по-късно Натали вече е младо момиче, което решава че иска да помогне и на други недоносени деца. Тя, семейството й и семейни приятели събират 15 000 лв. и купуват термо легло, което даряват на “Майчин дом”.

"Нашата болница го прие много добре, тъй като ние имаме нужда от термо легла. Те са изключително важни, тъй като това е прехода на самото бебе от кувиоза. Самото легло подготвя бебето, за да излезе на количка. Леглото се затопля, бебенцето вече е облечено, майката може да го гушка спокойно, може да го храни", заяви акушерът Лидия Митова.

Целия репортаж гледайте във видеото.

Репортер: Габриела Махлелиева

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.