Паната са от леща, ориз, чия и сусам

Изкуство от леща, ориз, чия и сусам - ученици от столичното 96-то училище "Лев Толстой" правят изложбата от мозаечни пана, за да насочат вниманието към опазването на ледения континент Антарктида.

„Все още не е засегнат от човешка дейност. И е един от най-чистите, може би! Затова използваме еко материали, за да не замърсяваме околната среда", обясни Мария Мехлемова, ученичка в 7 клас в 96 СУ "Лев Николаевич Толстой".

"Няма население, но животните са уникални, както и  природата. Ледниците започват да се топят, което не е добре за природата", каза седмокласничката Зорница Иванова.

"Смятам, че не изучаваме абсолютно всичко в училище, даже изключително малко! Трябва да се изучава повече за него и неговото опазване", сподели друга седмокласничка - Адриана Мемеди.

Музикално образование за деца със зрителни проблеми

Заинтригувани от българските учени, които изследват Антарктида, учениците пресъздават наученото от тях в картини. Всички те са изработени от киноа, боб, маково семе, сусам, леща, просо и черупки от яйца.

"Да им покажем как една малка идея би могла да бъде превърната в една голяма реалност и да научат най-вече нещо различно от това, което им се предлага в обикновените часове", каза Ангелина Боянова, учител по Изобразително изкуство.

„Много се радвам, че от малки учениците се занимават и мислят за тези неща -  как да опазваме нашата планета като цяло, в частност Антарктида, който е известен като последният, най-малко засегнат от човешката дейност континент и всички ние искаме да си остане така", заяви Гергана Лаптева от Българския Антарктически институт.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.