Археологът коментира и българо-македонските отношения

Граф Дракула говори на чист български, което значи, че е българин, защото има над 200 грамоти. Това каза арехеологът проф. Николай Овчаров в ефира на "Плюс-Минус. Коментарът след новините". 

„Граф Дракула, или той не е граф, той е велик воевода на Влахия. Нека си го наречем с титлата и се нарича Йоан III Влад. Това е неговото име, с което той се подписва. Всичко останало вече са по-късни интерпретации. Граф Дракула говори на чист български, което значи, че е българин, защото има над 200 грамоти. Румънската историография, за да излезе от тази неудобна ситуация казва: "Те пишат на църковно славянски език"", обясни проф. Овчаров.

Археологът коментира и отношенията на страната ни със Северна Македония и споровете, които възникнаха, покрай личността на Гоце Делчев. 

„В случая, специално за Северна Македония, нещата са малко по-особени, защото говорим за един и същи народ. Винаги ще го казвам това нещо. Тук не става дума само за кражба на история, която се прави от десетилетия. Става дума, че това е съкровената част на българската история. Това, което се случва с Гоце Делчев, с нашите възрожденци в последно време – това просто е възмутително”, коментира Николай Овчаров.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.