Коментират доц. д-р Пламен Ралчев и Ибрахим Карахасан – Чънар

Резултатът от кметските избори в Истанбул е нормален. Една част от турското общество вече е изморено от тази нова политическа система, която Реджеп Ердоган наложи. Светският елит в Турция започва да се преориентира. Това каза доц. д-р Пламен Ралчев в ефира на „Плюс-Минус. Коментарът след новините”.

Той подчерта, че победата на Екрем Имамоглу е с много важен знак за потенциал за промени в Турция. „До момента, като че ли в Турция нямаше алтернатива. В момента промяната е в посока на това, че опозицията изкрастализира някаква алтернатива, но каква ще бъде тя не е ясно”,  добави той.

Изборите в Турция: Опозицията взе Истанбул и на втория вот

Според него основният проблем на Турция, в резултат на управлението на Ердоган, е рязката поляризация в турското общество и противопоставянето на религиозно-консервативните кръгове на прозападно ориентираните кръгове в страната. „Победата не е толкова абсолютна, защото кметският пост в Истанбул е символ и трамплин за по-високи постове в политиката. Но трябва да имаме предвид, че голяма част от избирателите на Ердоган са в провинциалната част на Турция, така че победата на Имамоглу трябва да се анализира с много условности”, каза доц. Ралчев.

Според него Екрем Имамоглу и Реджеп Ердоган трудно биха работили съвместно. „Той тръгва да търси хармония с президента. Не мисля, че това е лесно в турския случай и чисто психологично погледнато, ако едната страна тръгва с такава пацифистка позиция, а другата е с по-агерсивни нагласи, не знам дали няма да се окаже, че Имамоглу е в губещата позиция. Опозицията в Турция и конкретно Републиканската народна партия трябва ясно да формулира поведение спрямо централната власт и президента. Очевидно ще са необходими компромиси, но се притеснявам, че примиренческият тон на Имамоглу ще бъде полезен”, обясни той.

ИЗБОРИТЕ В ИСТАНБУЛ: Екрем Имамоглу спечели кметската надпревара

Историкът Ибрахим Карахасан – Чънар подчерта, че Истанбул е огромен мегаполис с бюджет от 9 млрд. долара, а градът произвежда 31% от БВП на Турция. „Ердоган загуби във вътрешен – икономически и във външен – политически план. Това изигра ролята на бумеранг заради неговото отстъпление от властта”, каза той.

„За първи път се появи политик, който заговори на езика на масите, а Екрем Имамоглу умее това. Той е много дипломатичен, либерал”, добави историкът.

„За тези 25 г. се появи нова генерация в Турция и много млади гора искат светски начин на живот, не им харесва отдалечаването от Европа. Има глад за признаването на Турция като авторитет, като арбитър, защото наистина Европа има нужда от Турция, както и обратното”, каза Ибрахим Карахасан – Чънар.

Целия разговор вижте във видеото. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.