Градът ще се ръководи от Екрем Имамоглу

Опозицията в Турция победи категорично на повторно проведените избори за кмет на Истанбул. Кандидатът на противниците на президента Ердоган получи над 10 процента над резултата на своя съперник от управляващата партия.

По всичко личи, че новите избори са накарали голяма част от хората в Истанбул да отидат до урните и да упражнят правото си на глас. По последни данни, при обработени над 99% от протоколите. Говорим за избирателна активност над 84%. Разликата между двамата основни кандидати - този на опозицията и на управляващите достигна 800 000 гласа. На практика Имамоглу получава властта в Истанбул с категорична победа с 54% от гласовете и по този начин взима икономическото влияние над страната.

ИЗБОРИТЕ В ИСТАНБУЛ: Екрем Имамоглу спечели кметската надпревара

Втори избори и втора победа на опозицията. Битката за перлата на Турция надмина всички очаквания и даде властта в ръцете на основния противник на президента Ердоган.

"Това не е победа, а ново начало. Бих искал да ви кажа, че от утре, аз като кмет ще се отнасям еднакво към 16-те милиона жители", каза избраният за кмет на Истанбул от Републиканската народна партия Екрем Имамоглу.

Минути след обявяването на първите резултати хора от целия град тръгнаха към централата на опозицията.

А поредната поява на новия кмет предизвика и поредната за деня еуфория. Опозицията вижда  възможност за ново начало на турската политиката, както и хората. Този път митингите бяха пръснати из целия град, като най-мащабният се събра в избирателния район на новия кмет.

Имамоглу: Изборната ми победа е едно ново начало за Турция

„Ще приемем всеки. Ще изградим демокрация в този град, ще изградим правосъдие в този град. Обществото ще бъде възнаградено със свободи. Това общество ще поправи и грешките, ще видите. Вярвам в нашите хора. Убеден съм също, че хората вярват в демокрацията. Благодаря на нашия президент Реджеп Таип Ердоган и на моя съперник, които ме поздравиха!”, сподели новоизбраният кмет на Истанбул Екрем Имамоглу.

"Може да кажем, че това е една нова победа на волята на жителите на Истанбул, на вярата и на демокрацията. Имамоглу наистина получи много голяма подкрепа от младежите”, коментира проф. Юксел Йозкан, депутат от Републиканската народна партия.

По думите му битката за Истанбул е много важна, тъй като това е сърцето на Турция. Според него предстоят политически и икономически промени след победата на опозицията в мегаполиса.

"А в парламента нашата борба ще е за демокрацията”, коментира Йозкан. Депутатът не изключва Екрем Имамоглу да е следващия кандидат за президент от опозицията.

Демонстрациите продължиха до късно вечерта. До 24 часа трябва да бъдат обявени и окончателните резултати от властите в Турция.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.