С изграждането на инфраструктурните проекти се създават условия да имаме доставка на природен газ от различни източници, каза още енергийният министър

Либерализацията на пазара на природен газ в България се случва в точния момент. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на дебатите по промените в Закона за енергетиката, съобщава Агенция „Фокус“.

Парламентът прие на първо четене създаването на газова борса. Гласуваните промени в енергийния закон ще създадат условия за ефективна либерализация на пазара на природен газ и установяване на ликвиден пазар. Само един депутатски глас беше регистриран против поправките.

 

„Склонни сме да приемем всяка критика, когато тя е градивна и ще доведе до добри резултати за България. Министерството на енергетиката приема изцяло предложения законопроект, защото това, което се цели да бъде постигнато с тези промени ,е изключително важно за българската енергетика“, посочи Петкова.

„Чуха се изказвания, че сме закъснели с либерализацията на пазара на природния газ в България. Може би на всички ни се е искало това да се случи по-рано, но няма как да бъде либерализиран пазарът, щом имаме един единствен доставчик. Когато те се увеличат, ще има различни условия и конкуренция, което ще е в интерес на потребителите. И смятам, че този момент е назрял сега, защото няма как да търгуваме с нещо, ако не можем да го получим от няколко места“, каза още тя.

Енергийният министър посочи, че с изграждането на инфраструктурните проекти се създават условия да имаме доставка на природен газ от различни източници.

АИКБ: Настояваме за разследване на офертите на НЕК

„И следващият момент е изграждането на борса за търговия на природен газ. Така че смятам, че моментът е абсолютно адекватен на ситуацията“, коментира тя. Във връзка с изказани съмнения за манипулация на газовата борса, Петкова посочи, разчита, че ако има подобни съмнения, КЕВР ще се самосезира, за да бъде направена проверка и всички да са спокойни. 

На въпрос как ще бъде съхранен интересът на битовия потребител и бизнеса при борсовата търговия на природен газ, Петкова посочи, че в предложените промени в Закона на енергетиката ясно е разписано как законодателят вижда плавното преминаване към либерализацията на пазара на природен газ. „В конкретния случай с битовите потребители на природен газ – остава възможността общественият доставчик да доставя природен газ по отношение на тях“, обясни тя.

Енергийният министър посочи, че никой не бива да се притеснява, тъй като всеки един елемент от законопроекта ще бъде внимателно анализиран, за да се предотвратят рисковете. „Но потребителите на природен газ трябва да бъдат спокойни, както и дружествата. Никой няма да направи нещо, което да противоречи на техните интереси. Но стъпката трябва да бъде направена, за да има конкуренция и по-добра цена за българските потребители“, заяви Петкова. По отношение на изказвания на опозицията, че има манипулация с търговия на базова енергия, тя посочи, че ако има съмнения, компетентният орган, към който трябва да се сигнализира, е българският регулатор.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.