Можем да ги ползваме през мобилен телефон и таблет

Достъп до администрацията без бюрокрация и чакане по опашки. Това обещаха от Държавната агенция "Електронно управление". При това - директно от смартфона. За целта ще трябва да имаме специална апликация и електронен подпис. Засега държавата ни предлага около 190 услуги по електронен път.

Край на бързането и безкрайните опашки за документи като удостоверение за настоящ адрес, семейно положение, плащане на данъци и други.  Чрез специално разработен портал  Държавната агенция за „Електронно управление” вече предлага 193 административни услуги. Обещават в бъдеще броят им както за гражданите, така  и за бизнеса да нарасне до над 850.

„Нашата цел до 2023 година всеки гражданин да общува с администрацията по електронен път, тоест да намалим броя на чакащите пред гишетата и да свалим броя на хората, които нервничат”, коментира Атанас Темелков – председател на Държавна агенция  "Електронно Управление".

Следим всички влакове у нас в реално време

За да имаме достъп до услугите обаче, освен мобилното устройство компютър или таблет  трябва да имаме и така наречения „облачен КЕП” или иначе казано - електронен подпис. От  виртуалните услуги ще могат да се възползват и хората с увреждания. Тези, които имат решения от ТЕЛК като Венера ще могат да проверяват всичко свързано с тях.  „Това е моят ТЕЛК с дата на решение, лекарски състав и съдържа цялата анамнеза и във всеки един момент аз ще мога да използвам тази информация. Освен това, имам и справка за изписаните лекарства от НЗОК”, каза Венера.

Потребителите ще могат да се информират още за предстоя си в болница, извършените интервенции и други.

Могат ли интелигентните системи по пътищата да спасяват животи?

Различните електронни услуги чрез защитеното мобилно приложение за квалифициран електронен подпис ще бъдат достъпни за 4 месеца безплатно. Постепенно към системата ще се включат КАТ, НАП и Здравната каса. Освен спестеното време, 18 000 потребители, ползващи в момента  виртуалните услуги,  са спестили и 100 тона хартия, при това за по-малко от година.

Репортер: Яна Чинкова

Повече по темата гледайте във видеото

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.