Кога ще бъдат поставени повече информационни табла по магистралите?

Интелигентните табла, които предупреждават за опасности по пътя пред нас, не могат да функционират нормално преди да се изградят контролни центрове, чиито служители да управляват системата. Това обясни в ефира на „Здравей, България” инж. Дончо Атанасов, член на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура”.

За подобряване на предупредителната система по магистрала „Струма” център трябва да заработи в Благоевград, обясни инж. Атанасов. Според него, дори информационното табло, поставено на метри от мястото на верижната катастрофа да изпълняваше напълно функциите си, това можело и да не предотврати произшествието.

ИЗГУБЕНИ В ПРЕВОДА: Електронно табло за градския транспорт информира на китайски език

Гъстата мъгла е изключително тежка аномалия. При такива, каквато и техника да има по магистралите, тя е невидима. Остава единствено преценката на шофьора”, казва експертът. И допълва, че предупрежденията на таблата всъщност ще бъдат изписвани от хората в контролните центрове. А обект на наблюдение щели да бъдат зоните между две табла и все пак щяло да има участъци, които не се обхващат от камерите на таблата.

Интелигентна транспортна система ще бъде изградена по цялото протежение на магистрала „Тракия”, обясни инж. Атанасов.

Целия разговор по темата гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.