Средното увеличение на услугата за битовите потребителите ще бъде 2,9%, а не 3,48%

Окончателно- скок в цената на тока и  парното. Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/ одобри новите разчети, а цените влизат в сила от днес.

Абонатите на ЧЕЗ ще плащат 2.9 % по- скъп ток. Съответно за ЕВН и ЕНЕРГО- ПРО увеличението е сходно.

Към сметката обаче добавяме и цената на парното. Средният процент е 3,53 на сто.

Поглед и към различните градове - най-сериозно е увеличението в Габрово, Разград, Бургас и Пловдив. В столицата, например, е малко над 3 %.

Добрата новина е, че решението на регулатора е в полза на потребителите, защото заложените проценти бяха по-високи. Лошата е, че бизнесът алармира за поредно увеличение на свободния пазар, а това може да се отрази на всички стоки и услуги.

Токът и парното поскъпват от 1 юли

От днес токът поскъпва с малко под 3 %,  а парното средно с 3,53 на сто.  На практика обаче увеличението при почти всички цени е по-ниско от предвиденото. Сред причините е по-ниската цена на синьото гориво. 

„Дори намаляването на цената на природния газ с 0,6% е отчетено в нашето решение”, увери председателят на КЕВР Иван Иванов.

Още по-големи се очертават проблемите за бизнеса, който се оплака от драстичен скок на индустриалния ток.

„В момента е критично състоянието на доставката на електроенергия  за бизнеса. Цената се покачи средно с 20-30 %.  България е един от най-скъпите пазари в момента в Европа”, каза изпълнителният директор на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори Константин Делисивков.

А зад това бизнесът се съмнява в картел, а потребителите са притеснени, че всичко това ще се отрази на цената на стоките. 

Бизнесът вече няколко пъти се оплака от моментни пикове на свободния пазар и продължава да иска оставката на шефа на НЕК Петър Илиев. На призива на индустриалците държавата отговаря с обещания за диалог, но и не бърза с промените.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.