Да се предупредят пчеларите и животновъдите, поиска Борисов

Правителството отпусна 2 милиона лева  за бoрба с комарите край Дунав. Парите ще бъдат използвани за пръскане със самолети. Обработването на засегнатите територии ще започне до дни. То ще се прави в избрани часове, за да се опазят пчелите. Такова мащабно пръскане срещу комари е имало преди 4 години и тогава ефектът е бил добър.

НАШЕСТВИЕ НА КОМАРИ В ПЛЕВЕНСКО: Свръхпопулация или неефективни мерки?

"Разпоредил съм на Земеделието и на БАБХ, защото по Дунав от комари, насекоми, въшки, включително е страшно бедствие, защото климатът се промени и стана като тропически. Сега тепърва ще започнем с процедурите, което означава, че най-рано в начаото на август могат да приключат. Земеделието да предупреди пчелари да не стане с едно действие да навредим на друг сектор", каза министър-председателят Бойко Борисов.

"Правим възможно най-спешната организация, до края на деня директорите на обласни дирекции по безопасност на храните в съответните области да представят съответните територии и площи, които следва да бъдат третирани", каза още министърът на Земеделието, храните и горите Десислава Танева.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.