Без офшорки и таван за спонсорствата на политическите сили

Партиите се лишиха от голямата субсидия, но срещу това вече ще могат да получават дарения от юридически лица. За да ги поддържат финансови, фирмите не трябва да имат дългове към хазната и да не са офшорки. Това реши парламентът след жежки, шестчасови дебати, като прие на второ четене предложението на ДПС за отвореното финансиране. До този момент законът разрешаваше до 10 хил. лв. дарения от физическо лице. Таван за бизнес спонсорства няма да има. 

ОКОНЧАТЕЛНО: Партийната субсидия закова на 1 лев

От БСП се противопоставиха остро на тази възможност, като заявиха, че са против частното финансиране под каквато и да е форма. "Въвеждаме нов данък върху българските фирми - данък корупция, за всяка фирма, която не подпомага управляващите", установи Драгомир Стойнев. По думите му всяка фирма, която не спонсорира властта, ще се сдобие с по-голяма администратвна тежест. Днес българските граждани да знаят, че създадохме данък "корупция", възкликна зам.-председателят на ПГ на "БСП за България". Съпартиецът му Атанас Костадинов коментира сравнението между нашия и американския модел на набиране на партийни дарения.

Защо депутатите се скараха и в последния ден от дебатите за партийната субсидия?

"Не може на 4 юли да сравняваме чалгата с джаза", възкликна той и се фокусира върху Гершуин и Ал Капоне, чийто пример сме щели да последваме. В отговор лидерът на НФСБ Валери Симеонов даже изпя от трибуната припева на най-големия хит на американския композитор - "Лятно време" /"Summertime"/ от операта "Порги и Бес". Като обърна внимание на председателя Цвета Караянчева, че повече може да попее в друга обстановка.

МФ изчисли колко надвзети субсидии ще връщат партиите

Именно по предложение на лидера на НФСБ от ГЕРБ се съгласиха в почивката да коригират текстовете за даренията, като допишат, че нямат право да бъдат дарители юридически лица и търговци, които имат просрочени вземания или са регистрирани в офшорни зони.

Това отваря портата към тъмното финансиране на политическите партии от религиозни организации или терористични такива, възропта социалистът Филип Попов.

Валери Симеонов посъветва в БСП да се запознаят със сега действащия закон, който ясно забранява финансиране от религиозни фармации и субекти. В него поначало има забрана за дарения и спонсорство от чужди фирми и НПО-та, както и правителства, им напомни депутатът от ОП. По-рано мнозинството отхвърли искането му за таван от 8 млн. лв. на бизнес даренията за партиите.

Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова пък отхвърли всички обвинения на левицата с аргумента, че знаят само да критикуват, но не предлагат нищо насреща.

Депутатите направиха и друга радикална промяна - занапред партиите с поне 1% действителни гласове в страната и извън нея ще ползват партийни централи и офиси безвъзмездно, без да плащат наем.

Предложението на ДПС за създаване на специален фонд за ремонт и строителство на детски градини изобщо не беше подложено на гласуване. Отхвърлено беше и настояването на социалистите партиите да връщат в бюджета края на годината непохарчената субсидия, която незаконно трупали на депозити.

Промените, гласувани днес, влизат в сила от датата на обнародването на закона в "Държавен вестник", решиха депутатите, тъй като първоначално определената дата беше 1 юли. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook