Четири договора с американската страна отиват за ратификация в НС

България ще подпише 4 договора за придобиването на 8 изтребителя F-16 блок 70 - това е резултатът от финализираните преговори по сделката. Цената на самолетите на този етап е 1,256 млрд. долара (2 188 000 000 лева) с опция да поевтинее още. Това обявиха пред медиите в Министерския съвет министрите на отбраната и икономиката Красимир Каракачанов и Емил Караниколов, заедно с ръководството на отбраната, след като МС прие техния доклад и даде мандат на Каракачанов.

„Локхийд Мартин“: Изтребителите F-16 ще пристигнат в България най-рано през 2023 г. (ВИДЕО)

По думите на вицепремиера има договорка Конгресът на САЩ да свали още 60 млн. долара от цената, с което общата стойност на сделката да падне под 1,2 млрд. долара.

Четирите договора са за доставката на изтребителите, за ракети въздух-въздух, за боеприпаси и за доставка на система за наблюдение и управление. Всички параметри по договорите са били уточнени между преговорните екипи в края на юни.

Те ще бъдат доставени окончателно до 2023 г., но плащането няма да бъде разсрочено. Самолетите са многофункционални, разполагат и с разузнавателни способности, като 6 от тях са едноместни, а другите два са двуместни, обясни шефът на отбраната ген. Боцев.

Преговорите стартираха от цена 1,4 млрд. долара, а ще платим под 1,2 млрд., обобщи генералът. 

Президентът и военният министър в задочен спор за новите изтребители

"Предстои четирите договора по покупката на новите изтребители да влязат за ратификция в парламентарната комисия по отбрана и в пленарната зала през следващата седмица. Ще се наложи и корекция на бюджета", добави министър Каракачанов.

„Локхийд Мартин" приветства решението на българското правителство да приеме писмото за съгласие (Letter of Acceptance) от правителството на САЩ за осем изтребителя F-16 Блок 70, най-новия усъвършенстван вариант на знаменития едно-двигателен изтребител на НАТО, наличен днес. Това е много важна крачка по пътя към придобиване на F-16 Блок 70, която ще бъде подкрепена с дългосрочна партньорска програма между САЩ, България, Локхийд Мартин и българската индустрия и академичната общност“, заяви Джон Нилсън, директор Комуникации на компанията производител на изтребителите за Европа и Израел. 

Според президента Румен Радев в сделката не трябва да доминират политическите мотиви, а да се имат предвид оперативните способности на изтребителите. Той подчерта, че условията за техническа поддръжка се отлагат във времето и това ще води до значително оскъпяване, което може да обезсмисли проекта.

България ще купи този модел на американските изтребители, който вече са поръчали Бахрейн и Словакия. За голяма сделка за F-16 Block 70 американците преговарят и с Тайван. В България 2 от машините ще са с по 2 места, останалите 6 бойни самолета, които ще получим, ще са едноместни. Те ще бъдат произведени в завода в Грийнвил, щата Южна Каролина.

F-16 се използва в страните членки на НАТО. Над 700 самолета от различни негови модели са на въоръжение в света. България избра американската оферта пред шведските изтребители „Грипен”, италианските „Юрофайтър” и другия щатски вариант F-18. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.