„Не е имало колебание, че тази машина е най-подходяща за нуждите на българските военновъздушни сили", заяви Елена Поптодорова

Министерски съвет взе решение да продължи процедурата за закупуване на 8 изтребителя F-16. Следващата седмица разискванията по сделката влизат в парламентарна комисия и пленарната зала. Дали цената на самолетите е приемлива за страната ни? Отговорът на този въпрос дадоха в предаването „Плюс-Минус. Коментарът след новините” бившият министър на отбраната Ангел Найденов и бившият ни посланик в САЩ Елена Поптодорова.

МС реши: Купуваме осем F-16 за 1,256 млрд. долара

„България поиска новопроизведен съвременен многофункционален боен самолет със способности, които да отговарят на изискванията и очакванията на българските военновъздушни сили. Получаваме това при едно добро съотношение между цена и способности”, коментира бившият военен министър. По думите му самолетите ще са четвърто поколение с пето поколение оборудване.

Цветанов: С покупката на F-16 доказваме, че НАТО е основен приоритет

 „Не е имало колебание, че тази машина е най-подходяща за нуждите на българските военновъздушни сили”, коментира бившият посланик на страната ни в САЩ Елена Поптодорова. Тя е категорична, че не е възможно разсрочване на плащанията за изтребителите, защото става дума за несъществуващи до този момент подобни отношения между Щатите и България.

„Предварително беше ясно, че разсроченото плащане не е възможно точно при този модел самолет”, заключи Ангел Найденов.

Ген. Попов за сделката за F-16: Това е последният шанс българските ВВС да оцелеят в тази посока

 Целия разговор гледайте във видеото

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.