Той обаче ще продължи да работи за ГЕРБ

Политическа интрига три месеца преди местния вот. Кметът на Пловдив Иван Тотев сам реши да не участва в надпреварата за кметските изборите през есента.

На кметския пост той изкара два мандата. Вторият, от които беше съпътстван от няколко скандала.

Изявлението на Иван Тотев дойде изненадващо и пред няколко онлайн издания.

„Аз лично смятам, че трябва да има приемственост. Ще работя за тази приемственост, защото съм задължен заради това, което направих през тези осем години в Пловдив. И не мога, с цялото ми същество и съзнание, да си представя, че това може да бъде похабено с един грешен избор за кмет. Няма как да се случи”, категоричен е Тотев.

„Мисля, че след тези години имам малко нужда от почивка. Ще си дам за себе си малко почивка. Чувствам, че вече един бърнаут се получава в мен”, каза още той.  

Кметът на Пловдив отстрани свой заместник

В началото на юли по време на извънредно национално събрание на ГЕРБ, Бойко Борисов открито разкритикува управлението на Пловдив. Един от районните кметове пък беше задържан около месец по-рано заради корупция. „Помните, на миналата конференция ви говорих за сини и червени лампички, вие не ме разбрахте. Не ме разбраха и тези с къщите за гости. Не ме разбраха и в Пловдив въпросният кмет. Няма да има милост за никого, защото иначе партията няма да съществува”, заяви Бойко Борисов.

Няколко седмици по-късно става ясно и решението на кмета на Пловдив да не се кандидатира отново. Според информация на Българското национално радио то е лично.

По време на управлението на Иван Тотев Пловдив стана европейска столица на културата. Но прокуратурата разследва как се похарчени около два милиона лева за церемонията по откриването. От държавното обвинение все още нямат окончателни резултати.

Истинско изпитание за Тотев и за пловдивчани стана ремонтът на централния площад в града заради реституционни претенции.

Иван Тотев е сред обвиняемите по дело за нарушаване на закона за обществени поръчки за строителство на зоопарк. Сюжетът е от януари 2017 година.

През 2016 година година започна и спря събарянето на един от емблематичните тютюневи складове в Пловдив.

Около пет месеца по-късно пък горяха четири други склада в Тютюневия град. Обвинен и осъден на четири години затвор беше клошар.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.