"Проектосделката за Brexit е неприемлива", каза Джонсън

Британският премиер Борис Джонсън нарече условията на настоящата проектосделка за Brexit "неприемливи" и призова Брюксел да преосмисли отказа си да я преразгледа.

ЕС готов да работи с Борис Джонсън за Brexit

Джонсън заяви също, че правителството ще определи като "приоритет" подготовката за излизане без споразумение, ако няма споразумение с ЕС до крайния срок от 31 октомври.

Борис Джонсън обеща "нов Златен век за Великобритания". Новият премиер на страната държа реч пред депутатите в парламента. Той увери гражданите на Европейския съюз, че излизането от общността в края на октомври няма да им се отрази негативно. И подчерта, че вече е разпоредил на новия министър по Brexit Майкъл Гов, активно да работи за подготовката на страната за излизане от ЕС без сделка за условията по раздялата.

Според Джонсън за проблема с ирландската граница имало възможности, които са съобразени както с европейските правила, така и със Споразумението от Разпети петък.

Джонсън взема за съветник ярък привърженик на Brexit

"Бих предпочел да напуснем Евросъюза със сделка. Определено го предпочитам. Вярвам, че е възможно дори на този етап. Но нещо трябва да е напълно ясно - страната е по-добре подготвена за "твърд" Brexit, отколкото повечето хора си мислят", каза премиерът.

Той изяви готовност да промени правилата за имиграция. Но отбеляза, че за гражданите на ЕС нямало да има проблеми.

"Искам да повторя нашите гаранции за тези 3,2 милиона европейски граждани, които живеят и работят тук. Благодаря им за приноса към нашето общество, както и за търпението! Мога да ги уверя, че при това правителство те ще имат абсолютна сигурност на правото им да живеят и останат тук", каза още Джонсън.

Опозицията не беше впечатлена от представянето му в парламента. Лейбъристите смятат новия премиер за самонадеян и опасно агресивен.

"Ще се противопоставим на всяка сделка, която заплашва работни места, сигурността на трудещите се и целостта на околната среда. И ако той има самоувереността отново да даде решението на хората, ние ще се борим за оставане в ЕС", заяви лидерът на лейбъристите Джереми Корбин.

"Някой забеляза ли ужасяващата метаморфоза, която настъпи пред очите ни? Като във финалната сцена на "Крадците на тела"... Този дългогодишен евроскептик явно е бил обладан, препрограмиран и се е превърнал в привърженик на Евросъюза", добави Джонсън.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.