Темата коментира зам.-председателят на ПГ на ДПС Халил Летифов

„Факт е, че ДПС си върна третата позиция на изборите за Европейски парламент. „Обединените патриоти”, които нито са обединени, нито са патриоти, загубиха това, което получиха като доверие на парламентарните избори. Сега видяхме, че загубиха и парламентарната си група. В следствие от това – и мнозинството в Народното събрание”. Това коментира зам.-председателят на ПГ на ДПС Халил Летифов в студиото на „Плюс-Минус. Коментарът след новините”.

„Предупреждавахме, че това аритметично мнозинство ще създаде проблем на тази управляваща коалиция, но по-важното е, че то създава проблем на страната и на държавата като институция”, каза още той.

Симеонов: БСП искаха да унижат шефа на КПКОНПИ

Припомняме, че през изминалата седмица коалицията на „Обединени патриоти” се разпадна. Стана ясно, че ВМРО и НФСБ ще продължат да работят заедно, но без "Атака", която изключиха. Лидерът на партията Волен Сидеров и депутатите му Павел Шопов и Десислав Чуколов бяха изключени и от парламентарната група.

На въпрос дали и до какви проблеми би довел този разпад, Летифов отговори: „Беше конструирано мнозинство и в пленарна зала, и в комисии. Сега на изпитание са и двете. Предстои на управляващите партии и на мандатоносителя да дадат няколко важни отговора. Вероятно това ще се случи по време на новата пленарна сесия”.

От друга страна, според него, проблемите, които се създават са свързани с работата на институциите, тяхната предвидимост и утвърждаването на държавността. „ Виждаме, че има огромна криза в доверието  в институциите. Тези скандали и това поведение руши доверието”, категоричен е Халил Летифов.

Бюджетната комисия отхвърли ветото за даренията на партиите

Относно финансирането на политическите партиите, той коментира: „Ние сме радетели на модела да има държавно финансиране. През последните 18 години стана ясно, че моделът за изцяло държавно финансиране е работещ и това е достатъчно за партиите да извършват своята дейност”.

Според Летифов намаляването на субсидията на 1 лев категорично лишава партиите от възможността да се финансират. „Ако не отворим вариант те да се финансират прозрачно, остава големият въпрос как всъщност се финансират тези партии”, категоричен бе Халил Летифов.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.