От фирма „Артекс” посочват, че поради спирането на работата по сградата са претърпели загуби за 1,8 млн. лева

Строежът на сградата „Златен век” в „Лозенец" ще продължи. Това обявиха в писмо до медиите от фирма „Артекс”. Те посочват, че поради спирането на работата по сградата, са претърпели загуби за 1,8 млн. лева.  Съдът потвърди тезата на инвеститорите, че строителното им разрешително е подновено и важи поне до 2022 г. 

От Инициативния комитет „Лозенец”, който е срещу изграждането на небостъргача, посочиха, че ще продължат с протестите.

Съдът отмени забраната за строеж на „Златен век”

„За съжаление знаехме, че заповедта, която се издава от ДНСК, има своите пороци. Затова сигнализирахме веднага. Това, което не очаквахме, е, че по време на самото дело от ДНСК се държаха неадекватно по защитата на собствената си заповед. Едно нещо е ясно и съдът казва, че поправка „Артекс” има. Без законовото изменение от 2017 г. е невъзможно да се тълкува разрешението за строеж. От друга страна е ясно, че ДНСК не са защитавали по никакъв начин тезата, че разрешението за строеж е изтекло”, каза Войслав Тодоров от Инициативен комитет „Лозенец”.

„Очакваме Столичната община да излезе със становище относно това дело. Искаме да разберем и реакцията на г-н Борисов, който ни стисна ръката и каза, че поправка „Артекс” няма. Сега съдът, съзнателно или не, осребрява „Апартаментгейт”. Ние сме обнадеждени, че това е само на първа инстанция”, коментира Никола Вапцаров от Инициативния комитет „Лозенец”.

ДНСК връчи заповед за спиране на строежа „Златен век“ в София

Протестиращите са категорични, че са готови на всякакви действия, за да „възтържествува справедливостта”.

Според омбудсмана ДНСК трябва да атакува решението пред следваща инстанция и да се направи цялостна проверка лобистка ли е поправката.

„Що се отнася до мъжката дума на премиера Борисов, мъжките думи се определят не спрямо пола, а по това дали се спазват. Иначе се получава смяна на пола съобразно обстоятелствата”, заяви омбудсмана Мая Манолова.

От ДНСК заявиха, че ще разгледат мотивите за решението на съда, ще извършат анализ и ще преценят дали да го обжалват.

Целият спор тръгна от поправка в Закона за устройство на територията, за която и до днес не се знае важи ли със задна дата и направена ли е в услуга на строителния бизнес, или не.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.