Какво ще се промени и ще бъдем ли защитени?

Лекарите и здравните власти - в спор за новия имунизационен календар. От министерството поискаха промени, с които да се намали приемът на някои от задължителните ваксини. Например за туберкулоза и пневмококови инфекции.

Ваксините със сигурност не са най-приятният спомен от детството, но пък спасяват животи. Ето защо всяка промяна в имунизационния календар трябва да е внимателно премислена, смятат медиците.

„Трябва да се обмисли внимателно и то с епидемиологичен анализ – колко заболели има спрямо населението, има ли някакво движение. Както морбили – нямаше много години, а се появи взрив. Има области, в които туберкулозата се завръща агресивно. По-скоро е важно да се засили обхватът, отколкото да се променя имунизационният календар”, смята д-р Галин Ганев, общопрактикуващ лекар.

Лекари против част от промените в имунизационния календар

Въпреки стотиците болни от туберкулоза всяка година, общият им брой намалява, отчитат здравните власти. Затова предлагат да отпадне реимунизацията на 11-годишните. Идеите си обясниха с еволюцията в болестите и медицината. Затова искат бебетата до 6-месечна възраст да се ваксинират срещу пневмококови инфекции  два пъти, вместо както е сега - три пъти.

Когато говорим за  коклюш - сега последната ваксина се поставя, когато детето навърши 6 години, но властите предлагат да има и още една - на 12.

Общопрактикуващите лекари обаче поискаха от Министерството да ги убеди с документи за медицинските ползи от промените.

„Ако имаме и най-малки съмнения, че това няма да стане, не бихме го предложили”, заяви д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор, на въпроса дали здравето на децата ще бъде защитено.

Компромис здравните власти и Сдружението на общопрактикуващите лекари са постигнали по въпросите на коклюшната ваксина. И двете страни са съгласни, че скоро у нас трябва да бъде въведена и имунизация срещу варицела. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.