Те криптирали данни в компютрите

Срещу над 40 американски града са извършени кибератаки, при които е била използвана програма за криптиране на данните в компютрите на граждани и компании. След това им е искан откуп за тяхното декриптиране, пише в. "Ню Йорк таймс", цитиран от БТА.

Анонимни хакери твърдят, че притежават данните на милиони българи

Жертви на атаките са станали Балтимор, Олбани, Ларедо и др. Някои по-малки градове, като Лейк сити във Флорида, са предпочели да платят откупа за разшифроването на данните, защото самостоятелното възстановяване щяло да им излезе още по-скъпо. Така например властите на Лейк сити са платили откуп от 460 000 долара в биткойни.

Програмист: Хакерската атака срещу НАП вероятно е дело на по-възрастен българин

Властите на Балтимор обаче отказали да платят искания откуп от 76 000 долара и накрая похарчили 5,3 милиона, за да възстановят работата на поразената компютърна система. Властите на Атланта не платили откуп от 51 000 долара и после похарчили 17 милиона долара за възстановяване на данните.

Значителна част от кибератаките се осъществявала от Източна Европа, от територията на Иран, но и от самите САЩ. Поразени били системи на полицията, градски съвети, съдилища, болници и библиотеки.

Сигнали за бомби в четири летища и медии (ВИДЕО+СНИМКИ)

Какво стои зад вълната от бомбени заплахи към медии и летища у нас?

ГДБОП: Писмата с бомбени заплахи идват от Швейцария и Сейшелите

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.