Според разследващите, целта на заплахите е била смут и блокиране на работния процес

Засилени мерки за сигурност, след бомбените заплахи и мащабно европейско разследване. Спецслужбите са установили, че кибератаките към медии и институции са стигнали не само до Европа, но и до Канада.

Мащабната онлайн атака към медии и институции в Европа е изпратена от интернет  провайдер, регистриран на територията на Швейцария и Сейшелските острови. Това показва разследването на ГДБОП. Според разследващите, целта на заплахите е била смут и блокиране на работния процес.

Към момента от ГДБОП отказват категорична информация колко точно са засегнатите държави. Знае се, че освен България още няколко европейски държави са пострадали от атаките. В Канада също е имало атака към едно летище и няколко медии.

Какво стои зад вълната от бомбени заплахи към медии и летища у нас?

Два дни след началото на атаките в Европа спецслужбите стигнаха до  първите нишки от онлайн заплахите.

„Съобщенията са генерирани през провайдери, които са извън територията на Република България. Това, което сме установили към момента е провайдер от територията на Швейцария и провайдер от Сейшелските острови”, заяви зам.-директорът на ГДБОП ст.ком. Стоян Темелакиев.

От 20 август до сега заплахи са получени в редица държави. „Подобни електронни заплашителни съобщения са получени и в други европейски столици, както и във Ванкувър, Канада. Там подобни имейли от същия интернет доставчик са получени на летището във Ванкувър и на някои медии в Канада”, каза още Темелакиев.

Схемата е проста. На прицел винаги са летища и медии. Използва се защитена онлайн платформа, лесно достъпна за всеки, разказват експерти. „Това, което към момента става ясно е, че са използвани интернет ресурси, които са обществено достъпни от всеки един потребител на интернет пространството. Това са ресурси, които позволяват анонимизация на изпращача на тези съобщения. Напълно възможно е и деца да са направили това деяние под формата на шега”, коментира гл. инспектор Михаил Драгоданов - началник на сектор "Противоправно съдържание", ГДБОП.

„Няма как да се види изпращачът. Може и да си на плажа, няма значение къде си. Връзваш се и изпращаш мейла”, каза Ростислав Петров от Българската асоциация на сертифицираните етични хакери.

Сигнали за бомби в четири летища и медии (ВИДЕО+СНИМКИ)

Реални бомби не са открити никъде. Целта на анонимните заплахи била смут. Веднага след получаването на заплахите мерките за сигурност са станали сериозни. „Във всяка страна по света летищата са атрактивно място и когато някой иска да направи нещо лошо, именно те са мястото, за което се сещат, но аз лично не мога да си представя кой и защо би имал подобна идея. Това, което установихме е, че сигналът е фалшив. Летището е сигурно”, заяви изпълнителният директор на летищата във Варна и Бургас - Улрих Хеппе.

Конкретни държави, освен България и Канада, не се съобщават от съображения за сигурност, заради мащабното европейско разследване, твърдят от ГДБОП.

В конкретния случай става въпрос за заплахи, отправяни към институции чрез имейли. Според статистика обаче, най-честият начин за подаване на подобни заплахи е чрез телефонно обаждане. От началото на годината до момента има 52 подадени обаждания с фалшиви сигнали за бомби.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.